Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Tunus, iki haftadır bekleyen 40 göçmeni kabul etti | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Tunus, yaklaşık iki hafta önce açıldıkları botla kaybolan ve Tunus Petrol Şirketi’ne ait bir gemi tarafından kurtarılan yaklaşık 40 Afrikalı göçmeni, ülkeye almaya karar verdi.

Tunus Başbakanı Yusuf Şahid, Tunus İçişleri Bakanı’na yönelik güven oylaması için gerçekleştirilen meclis oturumunda yaptığı konuşmada, ülkesinin göçmenlere tıbbi yardım sağladığını ve onları insani nedenlerle topraklarına kabul ettiklerini açıkladı. Şahid, Malta karasularında sıkışıp kalan göçmenlerin kurtarıldığını aktardı.

Şarku’l Avsat’a ulaşan bilgilere göre şu an Zarzis Limanı açıklarında demirleyen ‘SAROST 5’ adlı tedarik gemisi tarafından iki hafta önce kurtarılan 40 Afrikalı göçmenin arasında 2’si hamile 8’i kadın bulunuyor.

Geminin kaptanı Ali Hacı, AFP’ye yaptığı açıklamada, göçmenlerin artık beklemeye dayanacak güçlerinin kalmadığını ve Tunus’a girmek istediklerine işaret ederek gecikmeye rağmen Tunus hükümetinin aldığı karardan memnun olduğunu ifade etti. Zarzis Limanı’na girmek için izin alamayan kaptan, Başbakan Şahid’in açıklamasının ardından limana girmelerine izin verileceğini kaydetti.

Afrikalı göçmenler, Malta Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na ait ‘Caroline 3’ adlı gemi tarafından tespit edilmeden önce Avrupa’ya gidebilme umuduyla Libya’dan yola çıktıkları Akdeniz’de 5 gün boyunca bir lastik bot üzerinde yolculuk yaptılar. Tunus sivil toplum kuruluşları tarafından yapılan açıklamalara göre Caroline 3 gemisi, İtalya, Fransa ve Malta Sahil Güvenlik birimleri ile temas kurdu. Ancak buradaki yetkililer botun ‘Tunus limanlarına daha yakın olduğu’ gerekçesiyle göçmenleri almayı reddetti.

SAROST 5 gemisi 8’i kadın 40 göçmenin güvenliğini sağladı.

Öte yandan İnsan hakları örgütleri İtalya, Malta ve Fransa hükümetlerini tutumları nedeniyle kınadı.

İtalya İçişleri Bakanı Matteo Salvini, yaptığı açıklamada, göçmenleri taşıyan gemilerin ülkesinin limanlarına yanaşmasına izin vermedi.

Malta, yalnızca kendi karasularında kurtarılan göçmenlerin veya tıbbi yardıma ihtiyaç duyanların girişine izin veriyor.

Fransa ise geçtiğimiz ay İtalya ve Malta tarafından alınmayan 650 göçmeni, Fransa’nın Korsika Adası’na yakın bir noktada olmalarına rağmen limanlarına yanaşmasına izin vermemişti. Bu durum sonrası İspanya, geminin Valencia Limanı’na demirlemesine izin vermişti.

Tunus, Brüksel’deki son Avrupa Liderler Zirvesi’nde yayınlanan tavsiyeler uyarınca, Akdeniz üzerinden yapılan geçişlerin önlenmesi amacıyla AB ülkeleri dışında sığınmacılar için ‘bölgesel tahliye merkezleri’ kurulacak ülkeler arasında yer alıyor.