Tunus Genel İşçi Sendikası (UGTT) kırmızı çizgi olarak tanımladığı kamu şirketlerini özelleştirme planlarını engelleme sözü verdi.
Sendika, bu konuda hükümete karşı koymaya hazır olduğunu açıkladı. Bu gerilim, 2011 devriminden bu yana ülkenin yaşadığı ekonomik ve sosyal krizi derinleştirebilecek bir çatışma olasılığını ortaya koyuyor.
İşçi sendikası genel sekreteri Nureddin Tabbubi, Susa şehrinde düzenlenen mitingde “Tunus’ta satılık bir şey yok. Kamu kurumları kırmızı çizgidir” ifadelerini kullandı. Genel sekreterin bu açıklaması bazı kamu şirketlerinin özelleştirilmesinin bütçe açığını finanse etmek için bir çözüm olacağını söyleyen Başbakan Yusuf Şahid’e verilen ilk güçlü yanıt oldu.
Başbakan dün yaptığı parlamento konuşmasında kamu şirketlerinin açığının 2,72 milyar dolar olduğunu söyledi. Ayrıca devletin elektrik, gaz ve su dağıtımı gibi hayati sektörlerde faaliyet gösteren şirketleri satma niyetinde olmadığını belirtti.
Başbakanın konuşmalarının bir güç gösterisi olduğunu söyleyen sendika bu kararı reddetti.
Reuters’a yaptığı açıklamada Tabbubi “Başbakan Sosyal fonlar ve kamu kurumları için yaptığı program hakkında konuşurken kaslarını sergiledi. Gençlerin size verdiği coşkuyu tebrik ederiz. Ama savaşı siz seçmiş olursunuz. Biz buna varız” diye konuştu.
Tabbubi, sendikanın ülke çapında büyük mitingler düzenleyeceğini açıkladı. Sonra bu toplantıların, Tunus’ta büyük bir buluşma ile sonuçlanacağını belirtti. Ayrıca konuyla ilgili olarak “Tunuslular için bu çok tehlikeli projenin üstesinden gelmek için gece gündüz çalışacağız” dedi.
Ekonominin gerilemesi, halk ve hükümet için büyük bir endişe kaynağı. Uluslararası kredi kuruluşları, devlet kurumları ve kamu şirketleri, sosyal fonlar ve destek sistemindeki reformların hızlandırılması için çağrılar yapıldı. Buna rağmen yıllık enflasyonun 1990 yılından bu yana geçen ayki en yüksek oranına ulaştı. Döviz rezervleri 75 günlük ithalat miktarına gerilerken, 7,1 gibi bir oran kaydedildi.