Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Tunus: Seçim yasası, küçük partilerin şansını azaltıyor | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Tunus Başbakanının, başkanlık ve parlamento seçimlerinden yaklaşık 1 yıl önce onaylanması için parlamentoya bir seçim yasası sunması bekleniyor. Ancak yasa, özellikle parlamentoya giriş için oyların yüzde 5’ini almak zorunda olan küçük partiler tarafından “dışlayıcı” olmakla eleştiriliyor.

Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu üyesi Enis el-Carbui yaptığı açıklamada, komisyona ilk olarak seçim yasası ikinci olarak da seçim standartlarının düzenlenmesi ve koltuk sayısının belirlenmesi ile ilgili iki yeni yasa sunulduğunu belirtti.

Milletvekili sayısında artış

Öte yandan seçim bölgeleriyle ilgili olarak el-Carbui, “Öneri, 2011 yılında benimsenen aynı formülün, nüfus göstergelerinin güncellenmesiyle ve nüfusun gelişimi dikkate alınarak, yurt dışında Tunus’u temsil edenler de dahil, mevcut 217 milletvekilinin 231’e çıkartılmasını da kapsıyor” dedi.

Anayasa Hukuku Profesörü Kays Seyid ise bu artışın, her bir seçim bölgesindeki aday listeleri sayısında azalmaya yol açacağını belirtti. Seyid, önceki seçimlerde oyların yüzde 10’undan daha fazlasını kazanan büyük siyasi partilerin ve bazı tarafların, bu yeni yasadan faydalanacaklarını söyledi. Kays Seyid ayrıca, bu değişikliğin yürürlüğe konulması halinde, küçük ve “zayıf” partilerin de en çok etkilenenler arasında yer alacağını vurguladı.

2014 parlamento seçimlerinin sonuçlarına bu yeni kurallar uygulandığı takdirde, parlamentodaki koltukları, oyların yüzde 37,56’sını kazanan Nida Partisi ve 27,29’unu kazanan Nahda Hareketi paylaşacak. Özgür Ulusal Birlik (16 koltuk), Halk Cephesi (15 koltuk) ve Tunus Ufukları (8 koltuk) da oyların yüzde 5’inden daha azına sahip olacak.

Küçük partiler saf dışı kalacak

1 ila 4 milletvekilini ve 13 siyasi partiyi temsil eden partiler, koalisyonlar ve bağımsız listeler ise, yeni seçim yasası uyarınca gelecek parlamentoda temsil edilmeyecek.

Başta Nida ve Nahda hareketleri olmak üzere bazı siyasi partiler, seçim sistemindeki değişiklikleri desteklerken, bunun “siyasi reforma yardım edeceğini” belirtiyor. Söz konusu bu partiler ayrıca, bu değişikliğin siyasi istikrarı sağlamak için en uygun çözüm olacağını düşünüyor. Bu çerçevede “mevcut sistemin, siyasi dağılımı teşvik ettiği ve ‘hükümetin politikasını uygulamaya koyma zorluğundan dolayı’ birçok kriz ve politik çatışma yarattığı” da vurgulandı.