Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Tunus, ülkesine geri dönen militanları topluma entegre etmeye hazırlanıyor! | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Tunus’ta, Adalet, İçişleri, Dışişleri ve Savunma Bakanlıkları da dahil olmak üzere bir grup Tunuslu Bakanın, 2017 yılı bitmeden Tunus Parlamentosu’nda terörist yuvalarından geri dönen militanların rehabilitasyon programı konusunu görüşeceğini, gelecek yıl devlet bütçesine dahil edilmek üzere, cari yılın sonundan önce entegre bir rehabilitasyon programı hazırlanacağını ilan etti.

Hükümet programı, özellikle geri dönen teröristlerin topluma yeniden entegre edilmesi üzerinde yoğunlaştı.

Tunus Güvenlik Uzmanları tarafından Şarku’l Avsat’a yapılan açıklamada, DEAŞ terör örgütü liderlerinin Tunus’a geri dönmeyeceğini, geri dönüşün özellikle orta kademe ve küçük savaşçıları kapsayacağını belirtti.

“Geri döneceklerin sayısı binleri bulacak”

İslami gruplar konusunda güvenlik uzmanı olan Aliya el-Alani, Tunus’a geri dönecek savaşçıların sayısının binleri bulacağını açıkladı.

‘Tunuslu terörist sayısı, 2 bin 929’

El-Alani, Şark’ul Avsat’a yaptığı açıklamalarda, savaşçıların fiili sayısının, hükümet açısından ya da hukuksal açıdan herhangi bölümü kapsamadığını, çünkü birçok teröristin meşru yollarla çatışma bölgelerine girdiğini ve Suriye ve Irak’a ulaşmak için Libya, Türkiye ve bazı Doğu Avrupa ülkelerini kullandıklarını belirtti. Bu hükümet programının, “yabancı savaşçılar” ile ilgili Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararına karşılık hazırlandığı belirtilirken, radikallik ve terörle mücadele için Tunus stratejisinin bir uygulaması olduğu kaydedildi. Tunus İçişleri Bakanlığı’nın verdiği son istatistiklere göre, yurt dışındaki Tunuslu terörist sayısı, 2 bin 929 olarak tahmin edilirken, 2012- 2016 yılları arasında Tunus’a dönen terörist sayısının yaklaşık 800 olduğunu açıklandı.

Suriye devriminin liderleriyle inisiyatifi ele geçirmek ve eşit güçler kazanmak için Suriye rejiminin dönüşün kararlaştırılmasından bu yana Suriye, Irak ve Libya’daki çatışma bölgelerinden geri dönen veya Avrupa ülkelerinden (özellikle Almanya, İtalya, Fransa) sınır dışı edilen Tunuslu teröristlerin dosyasının arka planını, vatandaşlıklarının alınması ve Tunus toplumuna entegre edilmesinin reddine kadar giden Tunus’taki geniş bir siyasi ve sosyal tartışmalar oluşturuyor.

Tunus ve uluslararası insan hakları örgütleri de, geri dönen teröristlerin sorununu çözmek, dosyanın çözümünde güvenlik yaklaşımlarından alı koymamak ve bütün Tunuslulara, ülkelerine geri dönme hakkı tanıyan anayasaya saygı göstermek için kültürel ve sosyal bir yaklaşım benimsemeye ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.