Tunus’un bazı şehirlerinde sokağa çıkan halk, hükümet tarafından getirilen yeni fiyat artışlarına tepki amacıyla gösteriler düzenliyor.
Tunus’ta yılbaşında yürürlüğe giren tasarruf tedbirleri kanunuyla yakıt fiyatlarının yükselmesi Tunus halkını sokaklara döktü. Protesto gösterilerinde 1 kişi hayatını kaybetti.
Arap Baharı, Tunus’ta 17 Aralık 2010’da seyyar satıcılık yapan Muhammed Buazizi isimli gencin kendini yakması sonucu başlamıştı.
1 kişi öldü, 5 kişi yaralandı
Dün gece hayat pahalılığına karşı yapılan protesto gösterilerinde 55 yaşındaki bir adam hayatını kaybetti. Tunus’un başkenti Tunus’un 40 kilometre batısında bulunan Teburba şehrinde yapılan protesto gösterilerinde 5 kişi yaralandı. Tunus İçişleri Bakanlığı 55 yaşındaki bir Tunuslu’nun protesto gösterilerden sonra kaldırıldığı hastanede hayatını kaybettiğini doğruladı. Bakanlıktan yapılan açıklamada ölen kişinin solunum zorluğu çektiği, şiddete maruz kalmasıyla ilgili bir bulguya rastlanmadığı ifade edildi.
Sosyal medyada, ölen şahsa güvenlik güçlerine ait bir vasıtanın çarptığı, ancak sağlık bakanlığının bu iddiayı yalanlayıp atılan göz yaşartıcı gaz bombasından etkilenip nefes almakta zorlandığının söylendiği iddia edildi. Tunusluların, 2018 yılında kabul edilen Finans kanunu gereğince vergilerin yükseltilmesi kararını protesto ettikleri kaydedildi.
Maliye Bakanı Rıza Şalgum, AFP’ye “Başbakanın, birincil ihtiyaçları olan ürünlerin fiyatlarını artırılmamasını taahhüt ettiğini, vergilerin gıda paketini etkilemeyeceğini,gıdaların KDV çerçevesinin dışında olduğunu söyledi.
Finans kanunun 1 Ocak’ta yürürlüğe girmesiyle yakıt fiyatlarındaki aşırı yükselme ve ev satın alma vergilerin çok yükseldiği ifade edildi. Tunus’un orta kesiminde yer alan Sidi Buzid şehrinde halkın, iki gün üst üste yaptığı protesto gösterine gelecek günlerde de devam edeceklerini söyledikleri belirtildi.
Şalgum, “Demokrasilerde gösteri yapma imkanı var” dedi. Bununla birlikte, güçlü ve sağlam bir Tunus ekonomisi için çalışma taahhüdümüz var, dedi.
İçişleri Bakanlığından bir yetkili Radyo Şems’e, en az 44 kişinin tutuklandığını, tutuklananlardan 16’sının Kasserin bölgesinden, 18’inin de başkent yakınlarındaki mahallelerden olduğunu bildirdi. Huzursuzluğun “demokrasi veya toplumsal taleplerle” ilgisi olmadığını vurguladı.
2011 devrimden beri demokratik geçiş döneminde hayat pahalılığının giderek artması ve yükselen işsizlik, ülkede yeniden protestoları tetikledi.