Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Tunus’ta hükümetin geleceğine ilişkin belirsizlik sürüyor | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Tunus Cumhurbaşkanı El- Baci Kaid es-Sibsi, ülkedeki tarafların hükümet değişikliği konusunda takındığı farklı tutumlardan dolayı Kartaca 2 Anlaşması üzerinde yapılan istişarelerin askıya alındığını duyurdu.

Kartaca Sarayı’nda düzenlenen toplantı, hükümet değişikliği ve Başbakan Yusuf eş- Şahid’in geleceğine ilişkin ortaya çıkan zıt iki görüş arasında anlaşma sağlanamaması sonucunda başarısız oldu. Cumhurbaşkanı, geçen hafta cuma günü yaptığı toplantıda ihtilafların çözümü için anayasanın meşruiyetine vurgu yaparak meclise işaret etmesine, hükümet değişikliği konusunda Nahda Hareketi ve Sosyal Demokrat Yürüyüş gibi partilerle hafta sonuna kadar ardı ardına toplantılar yapmıştı. Ancak tüm çabalar sonuçsuz kaldı.
Başkanlığını Cumhurbaşkanı’nın oğlu Hafız Kaid Sibsi’nin yaptığı Nida Tunus Hareketi, Özgür Yurtseverler Birliği, Tunus Genel İşçi Sendikaları Birliği ve Kadınlar Birliği, hükümetin ve başbakanın değişmesini isterken; Nahda, Girişim, Sosyal Demokratik Yürüyüş ve Tunus Ticaret ve Sanayi Birliği ise hükümetin ve Başbakan Şahid’in görevde kalmasını destekliyor.

Nahda Şura Konseyi Başkanı Abdülkerim el- Haruni, Kartaca 2 Anlaşması etrafındaki tartışmaların askıya alınmasının diyaloğu sonlandırmadığını söyledi. Kendilerinin Başbakan’dan talebinin reformlar yapması olduğuna işaret etti.

Aynı konuda muhalif olan Tunus Projesi Partisi’nden El- Sahabi bin Ferec, hükümetin ve başkanının kaderiyle ilgili yapılan tartışmaların askıya alınmasıyla ilgili olarak “Konu, bu gibi ihtilafların çözüleceği yer olan doğal mekanına, yani meclise döndü” dedi.

Siyasi analist Cemal el- Urfavi, konuya ilişkin cumhurbaşkanının tutumu ve hükümetin kaderine etki etmesiyle ilgili olarak Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Cumhurbaşkanının konumu siyasi arenadaki belirsizliğin dozunu artırdı. Bu tutum, mevcut hükümetin kaderini belirlemeye yönelik pratik tedbir arayışına yöneltilebilir.”

2016 yılından Tunus Ulusal Birlik Hükümeti Başkanı olan Yusuf eş- Şahid’in önünde üç senaryo bulunuyor. Bunlardan ilki, görevini sona erdirme konusunda taraflar arasında bir ittifak olursa Şahid’in gönüllü olarak istifa etmesi. Ancak bu, kendisini destekleyen Nahda ve iş adamları gibi tarafların ağırlığı nedeniyle zayıf bir ihtimal.

İkinci senaryo ise cumhurbaşkanı ya da başbakanın çağrısı üzerine parlamento önünde hükümete güvenin yenilenmesi. Bu seçeneği eski başbakan El- Habib es- Sayd yapmış ancak süreç görevden alınmasıyla son bulmuştu. Pratik olarak bu seçeneğin giderek artan muhalefet ve ülkedeki bölünmüşlük dolayısıyla Şahid’in lehine olacağı düşünülmüyor.

Hükümetin önündeki üçüncü senaryo ise 73 milletvekilinin, toplamda 217 sandalyenin 109’unun mutlak çoğunluğuyla hükümeti onaylaması veya hükümete karşı oy verecek olan genel kurul toplantısına sunulacak bir dilekçe imzalanması…