Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Tunus’ta insan hakları ihlalleri Nahda-Nida Uzlaşısı’nı böldü | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Tunus’ta koalisyon ortağı Nida Tunus Partisi, (NTP) 2011 devriminden sonra geçiş dönemi adalet süreci dosyasının sorumlusu olan ‘Onur ve Hakikat Kurulu’ Başkanı Siham Bin Sedrin’in istifasını istedi. Bu talep, kurulun görev süresinin bir yıl daha uzatılması için düzenlenen meclis ikinci oturumunda yaşanan ihtilafları bir doz daha artırdı. Nahda Hareketi Partisi ise NTP’nin tersine, geçiş dönemi adalet sürecini devam ettirmek üzere Onur ve Hakikat Kurulu’nun görev süresinin uzatılması önerisini destekliyor.

Tunus’taki insan hakları ihlalleri dosyasını 1955’ten 2013 sonuna kadar inceleyen bu kurulun görev süresinin uzatılması için, toplam 217 milletvekilinden 109’unun onayı gerektiriyor. Ancak NTP’nin isteksizliği sebebiyle bu orana ulaşılması zor görünüyor.

Kurulun görev süresinin uzatılması önerisi, 68 Nahda Hareketi milletvekili, 12 Merkezci Demokratik Hareketi milletvekili ve 15 Halk Cephesi Partisi milletvekili olmak üzere toplam 95 milletvekili tarafından destekleniyor. Ancak bu sayı, gerekli salt çoğunluğun sağlanması için yetersiz.

Geçiş süreci tamamlandı

Onur ve Hakikat Kurulu Başkanı Siham Bin Sedrin, dün yapılan meclis oturumunda kurulun görev süresini uzatma kararını savundu. Sedrin yaptığı konuşmada, , kanunların uygulanamamasının yanı sıra kurul, maliye mahkemesi ve Anayasa Mahkemesinin dosyalara erişimlerine izin vermekteki isteksizliği de dahil olmak devlet kurumlarının büyük bir kısmının çeşitli engellerine maruz kalması sebebiyle geçiş dönemi adalet sürecini tamamlayamadı. Sedrin, tüm bunların yanı sıra ‘kötüye kullanılan fonları geri alma’ dosyasına ek olarak devlet mülkünden sorumlu organ tarafından suiistimallerin yapıldığını belirtti.

Bin Sedrin ayrıca, İçişleri, Savunma, Devlet Mülkiyeti ve Gayrimenkul İşleri Bakanlıklarını sorunlardan sorumlu olduğunu kurulun karşı karşıya kaldığı engelleri duyurmak için defalarca Tunus parlamentosuna yazı yazdığını söyledi. Kurul Başkanı, Temmuz 2016’dan bu yana meclise yazdığı hiçbir yazıya cevap almadığını sözlerine ekledi.

Parlamento üyelerinin şaşkın bakışları arasında Bin Sedrin, kurulun önümüzdeki altı aylık çalışma programını sundu. Program içeriği, geçiş dönemi adalet sürecinin tamamlanması, ihlallerden sorumluların hesap verebilirliği ve insan hakları ihlalleri soruşturmaları nihai raporunu hazırlamaktan oluşuyor.

Nahda ve Nida arasındaki anlaşmazlık derinleşiyor

Konuyla ilgili olarak Tunuslu Siyasi Analist Cemal el-Arfavi, Şarku’l-Avsat’a yaptığı değerlendirmede, “Nahda ve Nida arasındaki anlaşmazlık, 2014 seçimlerinden sonra güçlü bir siyasi kutuplaşmayı temsil eden iki taraf arasındaki politik ayrılığı derinleştirecek. Aynı zamanda, uzlaşmanın iki tarafı, eşit miras hakkı ve Tunuslu Müslümanların gayrimüslimlerle evlenebilmesine izin verilmesi gibi diğer meselelerle daha da zayıflaması bekleniyor” şeklinde konuştu.

Meclis’te sert tartışmalar yaşandı

Geçen cumartesi günü parlamentoda gerçekleştirilen ilk oturumda, partiler arasında derin ihtilafların sebep olduğu büyük bir kaos yaşanıyor. Bir yanda iktidar koalisyonunun temsilcileri Nahda ve Nida diğer yanda, koalisyonu geçiş dönemi adalet sürecinin seyrini engellemekle suçlayan ancak Onur ve Hakikat Kurulu’nun görev süresinin uzatılmasını destekleyip desteklemediği belli olmayan solcu Halk Cephesi partisi. Parlamentodaki yeni oturumda, Nida Partisi’nin bazı milletvekilleri ile muhalefet partisi milletvekilleri arasında, makul davranılması ve diyalog çağrılarına rağmen yoğun tartışmalar yaşandı.

Onur ve Hakikat Kurulu’nun, geçtiğimiz Şubat ayında yaptığı toplantılarda çalışmalarının bir yıl daha uzatılması kararı alındı. Geçiş Dönemi Adalet Süreci Temel Yasası’nın 18. bendinde kurulun çalışmaları 31 Aralık’ta tamamlayacağı belirtiliyordu. Ancak kurulun, parlamentoya danışmadan görev süresini uzatma kararı alması, bir takım tartışmalara yol açtı.

Tunus Cumhurbaşkanı, UGTT Genel Başkanı ile bir araya geldi

Öte yandan Tunus Cumhurbaşkanı el-Baci Kaid es-Sibsi başkent Tunus’taki Kartaca Sarayı’nda Tunus Genel İşçi Sendikası (UGTT) Genel Başkanı Hüseyin Abbasi ile bir araya geldi. Abbasi, toplantıdan sonra yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı es-Sibsi ile Tunus’un içerisinde bulunduğu siyasi, ekonomik ve sosyal koşulları ve bunların iyileştirilmesini hızlandırma gereğini gözden geçirdiklerini söyledi. Abbasi, bu hafta sonu düzenlenen ‘Halk Akımı’ Partisi’nin konferansında siyasi partilerin yaşadığı dağınıklığı ortadan kaldırmak için yeni bir siyasi inisiyatif oluşturma çağrısında bulundu.

Hüseyin Abbasi, 2013 yılında iktidardaki Nahda Partisi’nin ‘Troyka’ hükümetinin iktidardan çekilmesiyle sonuçlanan ulusal diyalog kongresine de katılmıştı.

Abbasi, ayrıca, Tunus İnsan Hakları Birliği ve Avukatlar Barosu ile birlikte Nobel Barış Ödülü’ne layık görülmüştü.