Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Tunus’ta işçi sendikalarından yürüyüş | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Tunus İşçi Sendikası dün, ülkenin güneydoğusundaki el-Hamma sokaklarında yürüyüş düzenledi. Sendika üyeleri, hükümetin bazı kurumlarına ve yüksek fiyatlara karşı sloganlar attı. Yürüyüşe katılan Tunuslular, “Hükümet utan, fiyatlar ateş pahası”, “Ey hırsızlar, liyakat sağlayın” ve “İş, özgürlük, ulusal haysiyet “sloganları attı.

Tunus Genel İşçi Sendikaları Konfederasyonu (UGTT) Genel Sekreteri Nureddin Tabbubi, ülkenin önde gelen tarihi figürlerinden Muhammed Ali el Hami’nin vefatının 90’ıncı yıldönümü vesilesiyle yürüyüşe liderlik etti. Kartaca 2 müzakereleri kapsamında Şahid hükümetini devirmeyi amaçlayan el El Nida partisi destekçisi Tabbubi, özel sektörün aksine kamu kuruluşlarını destekleme çağrısında bulundu.

İşçi sendikalarından grev kararı

UGTT’nin bölgesel idari organları 24 Ekim ve 22 Kasım tarihlerinde kamu sektöründe genel greve gitmeye hazırlanıyor. UGTT, 20 Eylül’de kamu sektöründe iki grev düzenlenmesine karar vermişti.

UGTT Genel Sekreter Yardımcısı Sami et-Tahiri yaptığı açıklamada hükümet ile sendika arasında müzakerelerin sürdüğünü doğruladı.
Başbakan Yusuf Şahid’in UGTT Genel sekreteri Tabbubi ile gerçekleştirdiği görüşmede müzakerelerin çöküşü, Tunusluların kötüleşen sosyal durumu ve taraflar arasında imzalanan anlaşmaların hükümet tarafından uygulanmaması tartışıldı.

Tunuslu siyasetçi Cemal Arfaoui, konuya dair Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Uluslararası Para Fonu (IMF), Tunus makamlarına kredinin yüzde 14’ten 12’ye indirilmesi gerekliliğini önermişti. Hükümet bu öneriyle 2018 ve 2019 yılları arasında kamu kuruluşlarında geçici görevlendirmeler yaptı. Bu görevlendirmeler ise baskıya sebep oldu. Ayrıca IMF, 2016 ve 2020 yılları arasında Tunus’a 2,9 milyar dolarlık kredi onayı vermişti. Taraflar arasındaki görüşmelerde İşçi partisi ücretlerin gözden geçirilmesini istemişti. Hükümet, yüksek enflasyon oranlarına ve fiyat artışlarına paralel olarak kamu harcamaları üzerinde baskı yapmıştı.”

Tunus’taki Nahda Hareketi Şura Meclisi Başkanı Abdulkerim el-Haruni, haftasonu düzenlenen toplantıda şunları söyledi:

“Başbakan Yusuf Şahid, Nida Tunus Partisi’nde kalma, yeni parti kurma veya cumhurbaşkanlığına aday olup olmayacağı hakkında kararını vermelidir. Ayrıca hükümetin her üyesi yaklaşan seçimler için tam zamanlı çalışmalıdır. Çünkü biz bugün Başbakan ve üyelerden yalnızca hükümet çalışmalarına odaklanmalarını istiyoruz.”

Cumhurbaşkanı Baci Kaid es-Sibsi’nin oğlu Hafız Kaid es-Sibsi ile aynı partiden olan Başbakan Şahid arasındaki çekişme, hem parti içinde hem de ülke siyasetinde tıkanıklığa yol açmış, krize neden olmuştu. Taraflar arasındaki gerilim zaman zaman karşılıklı sert demeçler ve suçlamalarla tırmanmıştı.

Nida Tunus Partisi Lideri Hafız Sibsi, mayıs ayında yaptığı açıklamayla mevcut hükümeti “ulusal uzlaşı değil, milli bir kriz hükümeti” ifadeleriyle suçlamış ve Şahid’in istifasını talep etmişti. Başbakan Şahid ise Hafız Sibsi ve çevresindekileri “Nida Tunus Partisi’ni bitirmek ve ülkeyi krize sürüklemekle” itham etmişti.