Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Tunus’ta kritik yerel seçimlere tehdit ve dezenformasyon gölgesi | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Nahda ve Nida Tunus partileri Tunus yerel seçimleri sırasında Bizerte şehrinde karşılaştıkları karalama ve tacizleri protesto ettiler.

Bazı parti liderleriyle iktidar koalisyonuna katılan güçler arasında yaşanan güven krizi, hükümetin birçok meseleyi çözememesi ve çoğu partinin seçim vaatlerini yerine getiremediği için seçmenin seçimleri boykot etme korkularını ifade eden açıklamaları da gündemde.

Emniyet ve ordu mensubu seçmenler için düzenlenen ilk oylamada, katılım yüzde 12’yi aşmadı. Gözlemciler birçok seçmenin oy kullanmada isteksiz olduklarını düşünüyor.

Nida Tunus, özellikle ülkenin kuzeyindeki Bizerte kentinde partinin bazı adaylarının ölüm tehditleri almasına ve tacizlere uğramasına karşı bir protesto kampanyası başlattı. Şöyle ki adaylardan birinin evi saldırıya uğrarken, başka bir adayın otomobili kundaklandı. Nida Partisi Genel Başkanı ise ölümle tehdit edildi.

Nida Tunus, yaptığı açıklamada, bu tür baskıların partinin adaylarına karşı sindirme ve şiddete yol açan tehlikeli bir tutum olduğu söyledi.

Gannuşi: Libya gibi Tunus da karıştırılmak isteniyor

Nahda Hareketi sosyal medya üzerinden kendileri hakkında yayınladıkları yalan ve şüpheli haberleri kınadı. Parti yetkililerden dezenformasyon sayfalarının kapatılmasını istedi. Ayrıca seçim ortamının barış içerisinde ve şaibesiz bir ortamda gerçekleşmesinin önemini vurgulayarak fiziksel ve sözlü şiddetin; vatana ihanet, ülkenin bölünmesi ve kaotik ayaklanmalar gibi sorunlar doğuracağına dikkati çekti.

Nahda tarafından yayınlanan açıklamada, Libya’da bir seçim merkezi yakınında meydana gelen patlamanın Tunus’taki güvenlik durumunu da etkilediği ifade edildi. 2011 yılından sonra Libya’da gerçekleştirilecek ilk seçimler için 5 milyon seçmen oy kullanmaya hazırlanırken, Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi, “Libya gibi Tunus da karıştırılmak isteniyor” dedi. Gannuşi, komşu Libya’ya karşı uygulanmak istenen planların tıpkı Tunus’ta olduğu gibi Libya’da da başarısız olacağına inandığını ifade etti.

Tunus’ta, 6 Mayıs’taki seçimlerde 24 vilayette 350 yerel yönetim birimindeki 7 bin 177 sandalye için yaklaşık 50 bin aday yarışacak.

Ülke genelinde 11 bin 185 oy verme noktasında 5 milyon 370 bine yakın seçmen oy kullanacak.

Tunus Yüksek Seçim Komisyonu’nun (YSK) açıkladığı rakamlara göre, yerel yönetimler için 1055’i parti, 860’ı bağımsız, 159’u da seçim ittifakı olmak üzere toplam 2 bin 74 aday listesi bulunuyor.

Tunus’ta ülkede grev ve protestoların oluşturduğu toplumsal hareketlilik, ekonomik kriz, yüksek işsizlik gibi sorunlar nedeniyle, seçmenin sandıktan uzak duracağı yorumları yapılıyor.

Tunus’ta uluslararası anket şirketlerinin verilerine göre, kararsızların oranı yüzde 40’ların üzerinde seyrediyor.

Carnegie Ortadoğu Bağımsız Politika Araştırma Merkezi tarafından “Risk veya Avantaj” başlığıyla yayınlanan makalede şu değerlendirmelere yer veriliyor:

“Bu seçimler Tunus’un demokrasisi için hem bir fırsat hem de risk oluşturuyor. Eğer ki başarılı olursa geçiş döneminin yerel düzeyde temeli atılmış olacak. Ancak düşük bir katılım oranı veya genel bir tepki oyu, mevcut hükümet yapısını zedeleyebilir. Her hâlükârda sonuçlar, 2019 yılındaki parlamento ve cumhurbaşkanlığı seçimlerini etkileyecek.”