Cumhurbaşkanı El Bacı Kaid el Sibsi, Libya Ulusal Ordusu Komutanı Halife Hafter ile bir araya geldi. Libya krizine kapsamlı bir çözüm bulma amacıyla Tunus’ta gerçekleştirilen görüşme, Hafter’in Kongo’da düzenlenen Liby abaşlıklı Afrika Birliği Komisyonu’nun çalışmalarına katılımından sonra düzenlendi.
Görüşmenin ardından açıklama yapan Sibsi, Tunus, Cezayir ve Mısır tarafından başlatılan girişimin temel ve hedefleri bakımından memnuniyetle karşılandığını söyledi. Sibsi, krizin çözümünde Tunus ve komşu ülkelerle Libya halkı arasındaki diyaloğu kolaylaştırmanın önemine değindi. Mevcut krizi sona erdirmek ve siyasi sürece ilişkin düzenlemeleri başlatmanın Birleşmiş Milletler ile işbirliği ve koordinasyon çerçevesinde sınırlı olduğuna dikkat çekti.
Hafter de açıklamasında “Libya halkına desteği ve özellikle de terörle mücadelesindeki tutumu nedeniyle Tunus’un rolü çok önemlidir” ifadesini kullandı.
Terörizmi ortadan kaldırma sözü veren Hafter, Sibsi ile vizyonlarının aynı olduğunu söyledi. Görüşmede teröristlerin hedef aldığı ülkelerdeki tutumunu ele aldıklarını belirten Hafter terörist gruplara karşı koyacak güçlü bir orduya sahip olduklarını ve saldırıların yakında sona erdirileceğini belirtti.
Libya krizi için çözüm arayışı sürüyor
Hafter, Libya krizini çözme çabalarının bir parçası olarak 9 Ağustos’ta Ürdün’ün başkentinde ABD büyükelçisiyle bir araya gelmişti.
ABD’li siyasetçiler, BM destekli Ulusal Uzlaşı Hükümeti Başbakanı Fayiz el-Sarac ile tüm Libya siyasi partileri ara seçimleri kabul etmeye ikna etmek için Tunus’ta bir araya geldi.
Bölgeden gelen haberler, Washington yönetiminin Hafter’e askeri üniformasını bırakmasını ve sürecini kolaylaştırmak için sivil kıyafetler ile siyasi hayata girmesini tavsiye ettiği yönünde…
Libya konusundaki uluslararası çabalar bu kadarla sınırlı değildi.
Yapılan yorumlar Hafter’in Tunus ziyaretinde Fransa’nın da önemli bir rol oynadığı yönünde…
Zira Hafter, bu ay başında Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian ile Bingazi’de bir araya geldi. Fransız bakanın Hafter’i, Libya krizinin çözümünde Tunus’un rolünün önemine ikna ettiği yönünde..
Tunus’ta önümüzdeki salı günü başlayacak diyalog görüşmelerinde, 2015 yılı sonunda imzalanan siyasi anlaşmanın değiştirilmesi için formül aranacak.
Görüşmelerde Libyalıları diyaloğa teşvik etmek, herhangi bir askeri çözüme yönelik bir hareketi reddetmek, tarafları Skhirat anlaşmasının uygulanması konusundaki ihtilafları çözmeye teşvik etmek ve Birleşmiş Milletler’in herhangi bir siyasi çözüm için temel bir şemsiye rolünde destek vermeye devam etmek gündemde olacak.