Özgür Yurtsever Birliği Partisinin Genel Başkanı Selim Riyahi, Tunus Cumhurbaşkanı El-Baci Kaid el-Sibsi ve Nahda Hareketi lideri Raşid Gannuşi arasındaki anlaşmazlığı 2013 yılında Paris’te düzenlenene benzer bir siyasi toplantı düzenleyerek gidermeye çalışıyor. Taraflar, 2013’ün ağustos ayında Paris’te bir araya gelmiş ve uzlaşı sağlanmıştı.
Riyahi, 3 gün önce Nahda Hareketi lideri Gannuşi ile bir araya gelerek iki taraf arasındaki ilişkiyi yeniden kurmayı amaçlayan uzlaşıya yönelikbir de bulundu. Ancak birçok gözlemci, 2013- 2018 yılları arasında meydana gelen olaylar ve zamanlama nedeniyle Riyahi’nin görevinin zor olduğu görüşünde. Gözlemciler, iki lider arasındaki dostluğun, özellikle yürütme yetkilileri (el-Sibsi ve Yusuf Şahid) arasındaki çekişme ve Nahda Hareketi’nin Nida ve Nahda partileri arasındaki siyasi uzlaşı uğruna Başbakan Yusuf Şahid’e destek vermesi dolayısıyla büyük çaba gerektirdiğini söyledi. Tunus Cumhurbaşkanı el-Sibsi’nin geçtiğimiz günlerde yerel bir televizyon kanalına verdiği röportaja göre söz konusu çatışma, Cumhurbaşkanı’nın Nahda Hareketi’nin talebi üzerine iki taraf arasındaki uzlaşının sonlandığını duyurmasına yol açtı.
Taraflar arasındaki uçurumu kapatmayı amaçlayan bu girişimin ikinci adımı ise Riyahi’nin iki taraf arasında beklenen görüşmenin genel çerçevesini aydınlatmak ve Tunus’taki siyasi krize son verme gereğini vurgulamak üzere Cumhurbaşkanı el-Sibsi ile düzenleyeceği toplantı olacak. Ancak bu girişim, gelecek yıl yapılacak seçimler öncesinde gerekli siyasi dengenin sağlanmasına yönelik olarak özellikle iki lider arasındaki ilişkinin yeniden tesisi doğrultusunda diğer siyasi partileri, insan hakları örgütlerini ve sendikaları kapsamıyor.
Bu çerçevede Nahda Hareketi liderleri, partilerinin ülkedeki siyasi duruma karşı duyduğu memnuniyetsizliği dile getirerek uzlaşının yeniden sağlanması gerektiğini belirtti. Bu durum da hareketin lideri Raşid Gannuşi’ye yönelik bir mektupta açıkça ifade edildi.
Nahda Hareketi Şura Konseyi’nin bu hafta sonu bir toplantı düzenleyerek “bir dizi önemli meseleyi, seçimler öncesinde uzlaşının yeniden tesisini ve siyasi istikrarın sağlanmasını” ele alması bekleniyor.
Tunus’taki siyasi kriz çerçevesinde ülkedeki solcu muhalif oluşum Özgürlükler İçin Demokratik Forum Partisi lideri Halil el-Zaviye de yaptığı çağrıda şunları söyledi:
“Yaklaşan seçimlerin başarısı için gerekli şartların oluşturulması, partizan çatışmalardan uzak durulması, Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu başkanının seçim sürecini hızlandırması, komisyon üyelerinin üçte birinin yenilenmesi, yargı ve mali kurumların yolsuzlukla mücadele için rollerini yerine getirmesi ve uzlaşı yasasına olan bağlılığa rağmen cezasızlık ilkesine saygı gösterilmesi gerekli.”
El-Zaviye, Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada “Bu tedbirler, ‘açık bir yol haritası oluşturmayı, ülkeyi cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerine hazırlamayı, yasalara saygı gösterilmesini, farklı siyasi parti ve tarafların rekabetleri sırasında eşit fırsatlara sahip olmasını sağlamayı’ amaçlıyor” dedi.
Tunuslu Hakimler Derneği Başkanı Enes el-Hammadi de yargıya ‘Şükrü Belayid ve Muhammed Brahmi suikastı dosyasında savunma heyeti tarafından yayınlanan ciddi ifadeleri ele alma’ çağrısında bulundu. El-Hammadi, dosya uyarınca birçok siyasetçi ve güvenlik yetkilisi tarafından talep edilen suçlamalarla ilgi soruşturma açılması gerektiğini vurguladı.
Nahda Hareketi, söz konusu iki suikasta karışmakla suçlanıyor.
Aynı şekilde Tunus İnsan Hakları Savunma Derneği, savunma, içişleri ve adalet bakanlıklarına Şükrü Belayid ve Muhammed Brahmi hakkında savunma heyeti tarafından ortaya koyulan suçlamalara “acil bir cevap verme” çağrısı yaptı. Dernek, “En ciddisi, savunma ekibinin Tunuslu bir siyasi gruba mensup gizli istihbarat biriminin Belayid ve Brahmi suikastına karışması ile ilgili ifadeleri” açıklamasında bulundu.