Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Tunus’ta yeni kabine yemin etti | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Tunus’ta tartışmalara neden olan yeni kabine üyeleri, Cumhurbaşkanı El-Baci Kaid es-Sibsi önünde yemin ederek görevine başladı.

Yusuf Şahid hükümeti üyeleri, “Başbakan ve cumhurbaşkanı arasındaki siyasi anlaşmazlık sayfasını kapatmak, önümüzdeki yıl yapılması planlanan parlamento ve başkanlık seçimleri için uygun bir iklimin oluşmasını beklemek, başta Nahda Hareketi olmak üzere Yusuf Şahid’i destekleyen taraflar ve Cumhurbaşkanının oğlu Hafız Kaid el-Sibsi yandaşları arasında keskin siyasi rekabete dönmek” için 14 Kasım’da Cumhurbaşkanı el-Beci Kaid el-Sibsi huzurunda Kartaca Sarayı’nda yemin etti.

Başbakan Yusuf Şahid’in geçtiğimiz hafta 13 bakan ve 5 devlet başkanlığını kapsayan kabine revizyonu, Tunus’ta tartışmalara neden olmuştu. Cumhurbaşkanı Sibsi, söz konusu revizyon kararını, kendisi ile istişare edilmeden alındığı ve geç bir vakitte duyurulması nedeniyle onaylamayı reddetmişti. Cumhurbaşkanı’nın kurucusu olduğu Nida Tunus Partisi de Şahid’in kabine değişikliğini “darbe girişimi” şeklinde niteleyerek kabinedeki bakanlarına “istifa etmeleri” çağrısında bulunmuştu. Bu çerçevede Başbakan Yusuf Şahid’in ilan ettiği kabine revizyonunun reddedilmesinin ardından anayasa seçim sürecine ilişkin söylenti ve endişeler ortaya çıkmış ve karardan dönülmeyeceği iddia edilmişti. Ancak yapılan bir basın toplantısında kabineye yönelik ‘ret’ kararından geri adım atıldığı aktarılarak, Bakanlar Kurulunun kaderinin Şahid hükümetine oy veren Halk Meclisi’nin elinde olduğu belirtildi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Saide Karaş, Cumhurbaşkanı el-Sibsi’nin Başbakan ile geçtiğimiz Salı günü Libya’daki siyasi krizi ele alan Palermo Konferansı’ndan döndükten sonra yemin etme tarihine ilişkin uzlaşı sağladığını söyledi.

Gözlemciler ise cumhurbaşkanının anayasa yemini eden yeni hükümetin performansını 14 Kasım’da denetlediğini söyledi. Durumun, siyasi gelişmelerin rahatlatılması ve krizden yavaş yavaş uzaklaşılması için önemli bir adım olduğu belirtildi. Ancak ülkenin karşı karşıya kaldığı çoklu risklerin varlığı dolayısıyla siyasi istikrar aşaması ise hala uzak olarak yorumlanıyor. Zira 2014 seçimlerinin kazananı olan Nida Partisi, Şahid hükümeti partisini temsil eden bakanları geri çekmeyle tehdit ediyor.

Nida Partisi’nden Abdul Rauf el-Hamasi, Yusuf Şahid’in gerçekleştirdiği kabine revizyonunun, “anayasaya darbe” olduğunu belirterek durumu, “siyasi gelenekleri açıkça küçümseme ve Tunus’un tecrübelerine bir darbe” sözleriyle özetledi.

Abdul Rauf el-Hamasi yaptığı bir basın açıklamasında, kabine değişikliğine ilişkin katılımcı isimlerinin, partinin genel yönelimine zıt olduğunu ve parti kararlarına muhalif bakanların cezalandırılacağını söyledi.

Partiden veya hükümetten istifası talep edilen milletvekilleri arasında Nida Partisi’nden en iyi temsilcilerin bulunduğu belirtiliyor. Ancak Nida Partisi’nin temsil ettiği parlamento çoğunluğuna ve partinin liderliğinin konumuna rağmen partiye mensup hükümet üyeleri, bu taleplere cevap vermeyerek kabine değişikliğini ve Yusuf Şahin hükümetindeki konumları kabul etti. Bu durumsa Nida’daki taraflar arasında (Nahda Hareketi’nin desteğine dayanan Yusuf Şahid ve hükümete yönelik bahis oynayan Hafıs Kaid el-Sibsi) siyasi anlaşmazlığa neden oldu.

Kabine değişikliğiyle ilgili oylamayı boykot etme kararına uymadıkları ve oylamaya katıldıkları sebebiyle Nida Partisi’nin, parlamentodaki 5 milletvekilini süresiz olarak ihraç etme kararı ise dikkatlerden kaçmadı.