Tunus hükümeti, parlamentoya yolsuzlukla mücadele konusunda bir tasarı sundu. Hükümet kaynakları, tasarının hedefinde, kamu sektöründe çıkar çatışması olgusunu ortadan kaldırmak ve şeffaflık-tarafsızlık ilkelerini pekiştirmek olduğunu kaydetti. Tasarı ilk kez, yasadışı zenginleştirme suçundan hüküm giyenlerin, 5 yıl hapis ve yasadışı kazanç değerine eşit miktarda para cezasına çarptırılmalarını talep ediyor.
Tasarıyla ayrıca, yasadışı zenginleştirme suçundan hüküm giyenlerin, 5 yıl boyunca kamu hizmetlerinden, oy kullanmadan ve aday olmadan yoksun bırakılması çağrısı yapıldı. Aynı zamanda tasarıda, diğer finansal varlıklara aktarılsa bile, bu tür fonların aktarılıp aktarılmadığına bakılmaksızın, yasadışı zenginleştirme suçlarından elde edilen tüm taşınır veya taşınmaz malların ve finansal varlıkların el konulmasını öngörmektedir.
Tunus Yolsuzlukla Mücadele Komisyonu Başkanı Şevki el-Tabib, yaptığı açıklamada, Tunus’un, yıllık ekonomik büyümenin yaklaşık yüzde 3’ünü yolsuzluğun yayılması ve yatırım sürecindeki etkisi nedeniyle kaybettiğini açıkladı. Yeni yasa taslağının komisyonun temel şartlarından biri olduğuna dikkat çeken el-Tabib, taslağın Tunus’taki yolsuzlukla mücadelede, geçici bir olgu olmadığını kaydetti. Bu mücadelenin bir devlet politikası haline gelmesi için önemli bir adım olduğunu belirtti. El-Tabib, parlamentoya, tasarıyı onaylamakla kalmayıp, ceza ve hükümlerin uygulanmasında da göz önüne alma çağrısı yaptı.
Tunus hükümeti, haziran ayından bu yana yolsuzluk, kaçakçılık ve kara para aklamayla mücadele konusunda operasyonlar yapıyor. Tunus’taki olağanüstü hal yasası uyarınca, birçok işadamı ve tüccar yolsuzluk, torpil ve vergi kaçakçılığı suçlamalarıyla tutuklandı.