Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Tunus’ta yolsuzlukla mücadele sürüyor | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Tunus Parlamentosu Genel Mevzuat Komisyonu Başkanı ve Nida Tunus Hareketi Milletvekili Tayyip el-Medeni, mal beyanı, yasadışı mal edinme ile mücadele ve kamu alanından haksız kazanç sağlanmasını önleme kanun tasarısı çerçevesinde dün düzenlenen meclis oturumunda açıklamalarda bulundu. Medeni, partiler arasındaki anlaşmazlıkların aşılmaya çalışıldığını ve tasarının bugün onaylanmak üzere parlamentoya sunulduğunu söyledi.

Dün gerçekleştirilen oturumda iktidar koalisyonunu oluşturan partilerin milletvekilleri ile muhalefet partilerinin milletvekilleri bir birlerini söz konusu yasaya aykırı hareket etmekle suçladı.

Meclis oturumundan önce bir basın açıklaması yayınlayan el-Medeni, söz konusu taslak yasayı kabul eden Genel Mevzuat Komisyonu’nda temsil edilen partiler arasında tasarıdaki çeşitli bölümlerle ilgili mutabakat sağlandığını söyledi. Parlamentoya kanun tasarısında bir takım değişiklikler yapılmasıyla ilgili öneri sunulması konusunda Nida Partisi, Nahda Hareketi ve diğer partiler arasında ilerleme kaydedildiğini belirten el-Medeni, ilerlemenin yasanın değiştirilmesine yönelik sunulan önerilerin Genel Kurul tarafından dikkate alınmasını sağlayacağını kaydetti.

Muhalefetteki Demokratik İlerleme Partisi Genel Başkanı Gazi el-Şavaşi, konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede “Bazı siyasi partiler ‘haksız kazanç, ‘yasadışı mal edinme’ ve ‘kamu sektöründe çıkar çatışmaları’ ile ilgili kanunun geçirilmesini geciktirdi ve erteletti” ifadelerini kullandı. Gazi el-Şavaşi, “Bu yasanın Tunus için yolsuzlukla mücadele edilmesi, uluslararası yönetim sistemine girilmesi ve kaynakları ölçülü bir biçimde yönetilmesi doğrultusunda çok önemli olduğunu düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

Nida Partisi’nden istifa eden bağımsız Milletvekili Büşra Belhac Hamide de konuyla ilgili olarak şunları söyledi:

“Tunus’un ekonomik ve mali sorunlarının büyük çoğunluğu ülkeyi yıllardır sömüren yolsuzluktan kaynaklanıyor. Bu yasa, rüşvet alan ve hırsızlık yapan ile adil ve temiz bir el arasında ayrım yapmayı mümkün hale getirecek.”

Tunus Yolsuzlukla Mücadele Ulusal Kurulu Başkanı Şevki et-Tabib yaptığı açıklamada hükümet dairelerinin ve devlet kurumlarının büyük bir kısmında yaygın olarak yolsuzluk nedeniyle Tunus’un yaklaşık 3 puanlık bir gelişme geriliği yaşadığını bildirdi.

Uzun süredir meclis kulislerini meşgul eden yasa tasarısı 4 kategori altında, 52 bölümden oluşuyor.

Yasanın ilk kategorisinde şeffaflığı teşvik etmek, bütünlük, tarafsızlık, hesap verebilirlik, yasadışı mal edinme ve kamu malının korunması prensiplerini sağlamlaştırılması hedefleniyor. Bu kategorinin beşinci kısmında başta cumhurbaşkanı, parlamento başkanı, başbakan, bakanlar ve milletvekilleri olmak üzere önemli siyasi şahsiyetlerin mal varlıklarına ilişkin gerekli şartlar belirtiliyor. Aynı şekilde yargı organları başkanları, temsilcileri, üyeleri, hâkimler, rütbeli kişiler ve parti başkanları ile yerel yönetim başkanları da bu kapsama dahil ediliyor.

Yeni yasa, 50 bin üst düzey devlet memurunun mal varlıklarını beyan etmeleri ve işlerini yaparken çıkar çatışmalarından kaçınmaları gerektiğini de vurguluyor.

Yolsuzlukla Mücadele Ulusal Kurulu, bunların dışında Parlamentodaki Genel Mevzuat Komisyonu’na zaman içinde yasadışı mal edinme suçunun düşmemesi ve kamu malını etkileyen eylemlerin ciddi bir suç olarak değerlendirilmesi gibi bir dizi teklif daha sundu.

Tunus Enerji ve Maden Bakanı Halid Kadur dün yaptığı açıklamada, hükümetin küresel çapta petrol varil fiyatlarındaki artış nedeniyle yakıt fiyatlarını gözden geçirmeyi düşündüğünü ve böylece devletin yakıt desteğinin oranlarının da artırılacağını belirtti. Dünya çapında petrol varil fiyatının 75 dolara kadar yükseldiğine dikkat çeken Bakan Kadur bunun, varil başına 20 dolarlık bir artış anlamına geldiğini, dolayısıyla bu büyük artışı dengelemeleri gerektiğini kaydetti.

Tunus’ta 2018 yılında devlet bütçesinden hidrokarbon sektörü için 1.5 milyar dinarlık destek ayrıldı. Ancak bütçe ayrıldığında küresel çapta varil petrol fiyatı 54 dolara dayanmıştı. Petrol fiyatlarında yaşanan yeni yükselişle bütçenin 3 milyar dinarlık artış yapması gerekiyor. Hükümet yıl içerisinde, nisan ayı başlarında iki kez bütçe artışını onaylamıştı.
Başka çözümlere de ihtiyaç duyulduğuna işaret eden Enerji ve Maden Bakanı, artık her üç ayda bir yakıt fiyatlarını ayarlama mekanizması oluşturulduğunu kaydetti.

Hükümete göre söz konusu periyodik gözden geçirmenin amacı ülkenin mali dengelerini korumak ve 2017’de yüzde 6 olan bütçe açığını yüzde 4.9’a düşürmek.