Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Tunus’tan Avrupa’ya göçmen teknesi hamlesi | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Tunus’tan, Avrupalıların göçmen teknelerini reddetmesine tepki niteliği taşıyan bir hamle geldi.

Yaklaşık 40 Afrikalı göçmeni taşıyan bir geminin, bir haftadan daha uzun süre Tunus limanlarına demir atmasına izin verilmedi.

Kararın ardından söz konusu gemi, Tunus sahillerinden ayrıldı. Bu durum, Tunus’un bir göçmen kurtarma gemisini ilk reddedişi oldu.

Konuya ilişkin açıklama, dün Tunus Kızılay Derneği Başkanı Munci Selim tarafından yapıldı. Reuters’a konuşan Selim, “Tunus hükümeti, gemiyi reddettikten sonra gemi, bir haftadan uzun bir süre Tunus sahillerinden uzakta demirlemiş vaziyette beklemeyi sürdürdü. Hükümetin bunun reddetme sebebi muhtemelen, Tunus’a ait bir geminin göçmenleri Malta yakınlarında kurtarmasının ardından, bu kişileri Malta veya İtalya’nın kabul etmesi gerektiğini düşünmesidir” dedi.

Yeni İtalyan hükümeti de AB’nin, deniz yoluyla gelen yüzlerce göçmenin yükünü paylaşması gerektiğini söyleyerek, limanlarını Akdeniz’de faaliyet gösteren gönüllü gemilere kapatmıştı.

İtalya, göçmenlerin ülkeler arasında adil bir şekilde paylaştırılması için daha geniş bir AB stratejisi geliştirilinceye kadar, denizden kurtarılan kişileri ülkesine almaya devam etmeyi kabul etti.

AB ülkeleri göçmen sorununa çözüm arayışında

Dışişleri Bakanı Enzo Moavero Milanesi, Berlin’de Alman mevkidaşı Heiko Maas ile yaptığı görüşmelerin ardından AB üyelerinin beş hafta boyunca göçmenlik politikası konusunda bir çözüm bulmaya çalışacaklarını belirtti.

Milanesi, gazetecilere yaptığı açıklamada, “Bu süreç içerisinde İtalya’da kurtarılan kişileri taşıyan gemilerin demirlemelerini sağlayacağız. Hükümetimizin talebi, AB ve NATO’daki ortaklarımızla ortak tutumlara ulaşılmasını sağlamak. Ancak Roma, kurtarılan bütün kişilerin yalnızca bir ülkeye ulaşmasını önlemek için operasyonel kuralları yeniden ortaya koymayı öncelik olarak görüyor” şeklinde konuştu.

Alman Bakan, Roma’nın göçmen sorunlarıyla yüzleşme konusunda ‘yalnız’ kaldığını dile getirdi. Ancak gelen göçmen sayısının şimdi İspanya’da daha hızlı yükseldiğini, İtalya’da ise düşüş gösterdiğini kaydetti. Bakan, “Aynı zamanda, tüm AB ülkelerinin mevcut anlaşmalara saygı göstermesini bekliyoruz. Denizdeki kurtarma operasyonları bu anlaşmanın noktalarından biri” ifadelerini kullandı. Maas, ortak çözüm bulmaya yönelik çabalardan duyduğu memnuniyeti dile getirdi, “Akdeniz ülkeleri, Avrupa dayanışmasını talep ederse, Almanya da bir müttefik olacak” şeklinde konuştu.

Heiko Maas, Almanya’nın, AB ülkeleri tarafından İtalya öncülüğünde Akdeniz’de yürütülen askeri harekat (Sofia operasyonu) kapsamında üzerine düşeni yapmaya hazır olduğunu belirtti. Sofia operasyonu, AB tarafından 2015 yılında yasa dışı mülteci akınıyla baş etmek için başlatılmıştı. 110’un üzerinde insan kaçakçısının tutuklanmasına ve 400 binden fazla kişinin hayatının kurtarılmasına katkıda bulunan operasyon, Aralık 2018’e kadar uzatılmıştı.