Türk-Alman ilişkilerinin gergin olduğu bu dönemde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Berlin’de sıcak bir şekilde karşılandı. Erdoğan ve Almanya Başbakanı Merkel, 1,5 saat süren görüşmelerinde, iki ülke arasındaki ortak noktalara yoğunlaştılar. Ancak toplantı sonrası yapılan basın açıklaması, gerilimin devam ettiğini gösterdi.
Bu görüşmeden çıkan tek karar, Ekim ayından önce Rusya ve Fransa’nın da katılacağı İdlib hakkında dörtlü bir zirve yapılması oldu. Bu zirvede Rusya’dan, Esed’e yaptığı zulme son vermesi için baskı yapması istenecek.
Türk asıllı tutuklu Alman gazetecilerle ilgili soru, ortak basın açıklamasına damgasını vurdu. Merkel, toplantının başında Türkiye’de bazı gazetecilerin serbest bırakılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirirken diğer 5 gazetecinin de serbest bırakılmasını istedi. Merkel, Erdoğan ile bazı konularda görüş ayrılıklarının sürdüğünü söylerken, yine de bazı konularda ilerleme kaydedildiğini dile getirdi.
Basın toplantısı için gazeteci Can Dündar’a akreditasyon verilmesi toplantı öncesi gerginliğe neden oldu. Dündar, Türkiye’de hakkında verilen hapis kararı sonrası siyasi mülteci talebiyle 2016 yılında Almanya’ya gitti. Gazeteci Dündar hakkında, devlet sırlarını ifşa ettiği ve casusluk yaptığı gerekçesiyle 5 yıl, 10 ay hapis kararı verilmişti.
Dündar, basın toplantısına katılmama kararı aldı
Basın açıklamasından yarım saat önce Can Dündar, krizin daha fazla büyümemesi için toplantıya katılmayacağını açıkladı. Merkel, Dündar’a baskı yapıldığını reddetti. Erdoğan, Dündar’ın yerinin cezaevi olduğunu ve iki devlet arasındaki iade sözleşmelerini hatırlatarak Dündar’ın kendilerine iade edilmesini istedi.
Öte yandan Türkiye, Gülen Hareketi üyelerinin de ülkeye iade edilmesini talep ediyor. Erdoğan, bu konuda Gülen Hareketi’nin Almanya tarafından terör örgütü listesine alınmasını isterken, Merkel, “bunun için yeterli bilgiye sahip değiliz” dedi.
Yeni Asır gazetesinin haberine göre Erdoğan, Merkel’e içinde Can Dündar’ın da bulunduğu 69 kişilik bir ‘terör listesi’ sundu. Alman Bild gazetesi ise listedeki kişiler hakkında ayrıntılı bilgilerin bulunduğu haber yayınladı.
Erdoğan, Berlin’e gelmeden önce Der Spiegel gazetesi Almanya’daki Türk casuslar üzerine kapsamlı bir araştırma yayınladı. Dosyada, Türk istihbaratının Almanya’da kamu sektöründe çalışan insanlardan bazılarına casusluk teklif ettiği belirtildi. Yine bir Alman polisin, Türk muhalifler hakkında Türkiye Büyükelçiliği vasıtasıyla bilgi verdiği de dosyada yer alan bilgiler arasındaydı. Elçilik ise bu suçlamaları reddetti.
2017 yılında Hamburg’da bir mahkeme, 32 yaşındaki bir Türk’ü, Türk istihbaratına casusluk yapmaktan dolayı iki sene hapse çarptırdı..
Öte yandan Erdoğan, Berlin’de Almanya Cumhurbaşkanı tarafından onuruna verilen bir akşam yemeğine katıldı. Merkel bu yemeğe davetli olmasına rağmen katılmadı.
Erdoğan’ın gelişini protesto etmek için binlerce Erdoğan muhalifi, ellerindeki ‘hoş gelmedin Erdoğan’ pankartıyla Berlin meydanında toplandı. Polis, Erdoğan’ı korumak ve eylemcilere engel olmak için bazı yolları kapattı. Ayrıca Erdoğan, ABD’nin Berlin Büyükelçiliği’ne yakın bir otelde kaldı. Alman gazetelerinin verdiği bilgiye göre bu otelde 100 oda için rezervasyon yapıldı.
Öte yandan Bu sabah Merkel ve Erdoğan iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilere yoğunlaşacakları ikinci bir toplantı gerçekleştirecek.