Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Türk tahvilleri küresel piyasada düştü | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Bloomberg haber ajansı tarafından yayınlanan ekonomi haberinde, Türkiye tahvillerinin küresel piyasada hızla düşüşe geçtiği ve devletin dış borç ödeme gücünün azaldığı bildirildi. Haberde, Türk tahvillerinin faizlerinin Senegal borçlanma senetlerinin üzerine çıktığına dikkat çekildi:

Haberde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Merkez Bankası’nı eleştirerek, 24 Haziran seçimlerinden sonra alternatif politikalar uygulayacağını açıklamasının Türkiye’nin tahvillerinin düşüşünü hızlandırdığı belirtildi.

Erdoğan’ın, geçtiğimiz hafta Bloomberg televizyonuna verdiği röportajda kullandığı bu sözler, yatırımcılar arasında panik havası oluştururken, Türkiye’nin tahvillerinin düşüşüne ve dış borç ödeme gücünün azalmasına sebep oluyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, para politikalarına dair sık sık sürpriz çıkışlar yapmasına rağmen Bloomberg’e yaptığı bu son açıklamaların Türkiye ekonomisine büyük bir etki yaptığı görülüyor.

Konuya ilişkin değerlendirme yapan Londra merkezli Allience Berntein Şirketi Kredi Analisti Okan Akın, haberde yer alan değerlendirmesinde, “Erdoğan’ın Merkez Bankası’na dair sözleri, Türkiye tahvillerinin tabutuna çakılmış son çiviydi” dedi.

Commerzbank AG Ekonomi Uzmanlarından Tata Ghose, konuya dair yaptığı değerlendirmede, şunları söyledi;

“Türkiye, şuanda fırtınanın merkez üssü haline gelmiş durumda. Durum tamamen Merkez Bankası’nın bağımsızlığı ve Erdoğan’ın Londra’da söyledikleriyle ilgili. Türkiye varlıklarının gerçek kıstaslara değil suni kıstaslara göre değerlendirildiğini anlamış olduk.”

Haberde, görüşüne yer verilen ekonomistlerden biri de Londra Merkezli Manulife Asset Management Şirketi’nden Kıdemli Analist Richard Segal oldu.

Segal, Bloomberg’in haberinde yer alan değerlendirmesinde, şu ifadeleri kullandı; “Geçmişte Erdoğan’ın sözlerinin iç kamuoyuna yönelik değerlendirmeler olarak görülüyordu ve para politikasında son kararın Merkez Bankası’na aitti, ancak şimdi eğer faizlerin düzeyinden hoşlanmıyorsa, Merkez Bankası’na ne yapması gerektiğini söyleyebilir ve bu da Merkez Bankası başkanı ya da para politikası kurulunun istifasına yol açabilir”