Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Türkiye: Ege ve Doğu Akdeniz’de oldu bittiye izin vermeyeceğiz | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Türkiye, sınır bölgesinde devriye gezen Türk helikopterine Yunan askeri tarafından uyarı ateşi açılmasına cevap olarak, Ege ve Doğu Akdeniz’de bir “oldu bitti” politikasının dayatılmasına izin vermeyeceği uyarısında bulundu.

Gölcük ve Gelibolu’da Deniz Kuvvetleri’ne ait birliklerde denetlemelerde bulunan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Ege ve Doğu Akdeniz’de hiçbir oldu bittiye izin vermeyeceklerini söyleyerek, “Bunun için gerekli her türlü tedbir kararlılıkla alınmaktadır. Bundan sonra da aynı kararlılıkla alınmaya devam edilecektir” ifadelerini kullandı.

Akar, Türkiye’nin Ege’yi bir barış, dostluk ve işbirliği denizine dönüştürmek için iyi niyetle her türlü çabayı sarf ettiğini belirterek ülkesinin Ege Denizi’ndeki mevcut sorunları uluslararası hukuk ve Yunanistan ile iyi komşuluk ilişkileri çerçevesinde çözmek istediğini vurguladı.

Zeytin Dalı Harekatı hakkında da açıklamalarda bulunan Akar, şu ifadeleri kullandı:

“Zeytin Dalı Harekatı kapsamında icra edilen tüm faaliyetler hem askeri hem de insani değerler anlamında diğer dünya ülkelerine örnek olacak bir şekilde, BM kararları doğrultusunda, kullanılan silah ve mühimmat dahil uluslararası hukuka ve terörle mücadele esaslarına uygun, Suriye’nin toprak bütünlüğüne saygılı olarak sürdürülüyor. Siviller, çevre, tarihi eserler ve kültürel yapılar, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) için dokunulmazdır.”

Türkiye – Yunanistan gerilimi

İki komşu ülke, Türkiye ve Yunanistan arasındaki yeni gerginlik, Yunanistan basınının Doğu Akdeniz’deki Karaada üzerinde uçan Türk helikopterine Yunan askerinin uyarı ateşi açtığını duyurmasının ardından yaşandı.

Yunanistan’ın Kestanelik Karakolu’nda görevli iki Yunan askerinin bir ay önce sınır devriyesi sırasında yanlışlıkla Türkiye sınırlarına girmesinin ardından gözaltına alınması ile iki NATO üyesi ülke arasında bir diğer gerginlik daha yaşanmıştı.

Türkiye, iki Yunan askerini ‘Askeri casusluğa teşebbüs etmek’ ve ‘Askeri yasak bölgeye girmek’ ile suçlarken, Türk yargısı Edirne’de gözaltına alınan askerlerin ülkelerine iadesine dair gelen talepleri reddetti.

Yunanistan, son haftalarda Ege Denizi’ndeki egemenliğini koruma niyetini defalarca dile getirdi.

Atina’nın 15 Temmuz 2016’da yaşanan başarısız darbe girişiminin ardından Yunanistan’a kaçan 8 Türk askerinin ülkesine iadesini reddetmesiyle iki ülke arasındaki ilişkiler gerilmişti.

Avrupalı liderler, mart ayı sonlarında düzenlenen son AB zirvesinde Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Kesimi ile dayanışma içinde, Türkiye’yi Ege Denizi ve Doğu Akdeniz’deki ‘yasadışı faaliyetlerinden’ ötürü kınadıklarını duyurmuştu.

Türkiye sahilinden sadece 7 kilometre uzaklıktaki Kardak Kayalıkları da yıllar önce Ankara ile Atina arasında büyük bir krize neden olmuştu.

ABD tarafından 196’da uygulanan diplomatik baskı, Kardak Krizi’nin askeri bir çatışmaya dönüşmesinin önüne geçmişti.