Türkiye, Suriyeli muhalif ve diğer militan gruplar tarafından kontrol edilen İdlib’e askeri sevkiyat ve takviye yaparken, Ankara, İdlib’e yönelik hava saldırılarının durdurulması için uluslararası çabaların gerekliliğine ve İdlib’deki durumu tekrar Moskova ile görüşme eğiliminde olduğunu dile getirdi.
Tank, askeri teçhizat ve mühimmatları taşıyan Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) ait askeri konvoy, Pazar sabahı erken saatlerde Kefr Lusin üzerinden İdlib’e yöneldi.
Ankara’nın göç endişesi
Yerel kaynaklara göre, Türkiye, yaklaşık 3.5 milyon kişiye ev sahipliği yapan İdlib’ten gelecek olan yoğun göç dalgasını önlemek için sınırlarını tamamen kapatarak artık daha fazla mülteci almaya hazır olmadığını vurguladı.
Şarku’l Avsat’a konuşan diplomatik kaynaklar ise, Türkiye’nin bu hareketlerinin kendi topraklarına yönelik yeni bir göç dalgası oluşmasını engellemek, ayrıca terörist unsur ve militanların sızmasını önleyerek sınırlarını korumayı amaçladığını aktardı.
Moskova, Tahran ve Şam, İdlib’e yönelik yaklaşan askeri operasyonun ‘teröristleri’ ortadan kaldırmayı amaçladığını söylerken, Ankara topraklarına yönelik yeni bir kitlesel göç dalgasından endişe ediyor.
Erdoğan: Putin’le tekrar bir araya gelebiliriz
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Tahran zirvesinde görüş farklılıklarının çıkmasının ardından İdlib’deki durumla ilgili değerlendirme yapmak üzere Rus mevkidaşı Vladimir Putin ile yeniden görüşmekhw”2d isteğinde olduğunu dile getirdi.
“Ateşkes konunda mutabakat önemli”
Tahran Zirvesi dönüşünde uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, “Ateşkes konusunda mutabakat önemli. Mutabakat, inşallah böyle bir şeyi getirir. Tabii bizim çok daha farklı bazı düşüncelerimiz de var. Gerek Dışişleri Bakanımız, gerek Savunma Bakanımız gerek İstihbarat, Rusya tarafının ilgili heyetiyle inşallah yoğun görüşme halinde olacaklar. Biz de Almanya seyahatinden sonra Putin’le tekrar bir araya gelebiliriz” diye konuştu.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise, Suriye’nin İdlib ilindeki hava saldırılarına ilişkin yaptığı yorumda, “Suriye’de İdlib bölgesinde son zamanlarda yaşanan çatışmaların durması ve insanı dramların yaşanmaması, felaketlerin ortaya çıkmaması için büyük çaba sarf ediyoruz. İnsani dış politika gereği olarak bir taraftan ikili düzeyde ve sonra da Tahran’da gerçekleşen üçlü görüşmede yoğun çaba sarf ediyoruz. Bu uluslararası bir çaba gerektiren durumdur. İnsani dış politikamızın gereği olarak burada yeniden göçlerin olmaması, insanların evlerini terk etmemesi için, yüzler, binlerce insanın ölmemesi için bu hassasiyeti ve çabamızı sürdüreceğiz” dedi.
Terörist grupları İdlib’e Rejim yönlendirdi
Türkiye’nin, İdlib’deki radikal grupları muhalefetten ayırmak için büyük çaba sarf ettiğini ve bu konuda uzun bir yol katettiğini dile getiren Çavuşoğlu, “İdlib’de bulunan terörist gruplar şu anda buraya saldıran rejim ve destekçileri tarafından Halep’ten, Hama’dan, Doğu Guta’dan, hatta güneyden koridorlar açılarak gönderildi ya da bizzat getirildi. Bunlar madem bu kadar tehlikeli, ki teröristler tehlikelidir, oralardan çıkarken niye etkisiz hale getirmediniz? Zaten amacın bunların buradaki mevcudiyetini kullanarak, bahane ederek İdlib’e saldırmak olduğunu biz biliyorduk ve bunu defalarca da söyledik. Rejim buradaki mevcudiyeti bahane ederek saldırıyor” şeklinde yorumda bulundu.
“Çabalarımız, Tahran’da yapılan zirveyle sınırlı değil”
Çavuşoğlu İdlib’e dair değerlendirmesine şu sözlerle devam etti; “Biz dün son derece net tavırlarımızı ortaya koyduk. İdlib sorunu Astana Antlaşması’na uygun bir şekilde, Astana ruhuna uygun bir şekilde çözülmeli. Bu da nedir? Ateşkes. Yani çatışma duracak. Buradan radikal gruplar ayıklanacak. Bunu defalarca söylüyoruz. Gelin beraber yapalım. Sadece buradaki Astana formatında olan ülkeler için söylemiyoruz bunu. Ayrıca Batı ülkelerine de defalarca söylüyoruz. Bugüne kadar Astana’da, Soçi’de ne yapıldı. Çatışmaları durdurmak için. İdlib nedir? Gerginliği azaltıcı bölgedir. Yani çatışmalar duracak ve yine siyasi sürece odaklanacak. Yani bir kaç gündür bu saldırılar oldu. Şimdi hem Ruslarla hem de İranlılarla yoğun çaba içindeyiz. Çabalarımız sadece dün Tahran’da yapılan zirveyle sınırlı değil. O zirvede esasen bir irade ortaya konulmuştur, çerçevesi çizilmiştir.”