Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Türkiye, Musul ve Basra konsoloslukları için düğmeye bastı | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Ankara: Said Abdurrezzak

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, dün Ankara’nın 4 yıl önce güvenlik tehditleri nedeniyle kapatılan Basra ve Musul konsolosluklarını yeniden açmak için gereken adımları atmaya başladığını açıkladı.

Türkiye, Musul’daki konsolosluğunu DEAŞ’ın 2014 yılında şehri istila ederek örgütün başkenti olarak ilan etmesinin ardından kapatmıştı. DEAŞ, 11 Haziran 2014’te Türk konsolosluğunu basarak dönemin Musul konsolosu Öztürk Yılmaz’ın da aralarında bulunduğu 48 kişiyi kaçırmıştı. Kaçırılanlar arasında 3 çocuk, bir Türk özel harekat kuvvet ekibinin üyeleri de dahil olmak üzere konsolosluk personeli ve bazı aile fertleri vardı. 3 aydan uzun bir süre tutulduktan sonra görevliler Ankara’nın yoğun çabaları sonucu serbest bırakıldı.

CHP, hükümeti suçladı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz, hükümeti Musul’un işgali sırasında konsolosluk personelini DEAŞ örgütüne teslim etmekle suçladı.

2013 yılında Musul Başkonsolosu olarak görev yapan Yılmaz, ülkesinin Suriye ve Irak’taki dış politikasını başarısız olarak niteleyerek hükümeti DEAŞ’a destek vermekle suçladı.

Türkiye’nin yeniden konsolosluk açma girişimlerinde bulunduğu diğer bölge ise Basra. Irak Dışişleri Bakanlığı konsolosuğun, 21 Ocak 2017’de Türkiye ile 2014 yılından güvenlik nedeniyle kapatılmasının ardından yeniden açmak üzere anlaştıklarını açıklamıştı. Türkiye Dışişleri Bakanlığı da konsolosluğu yeniden açma niyeti olduğunu yaptığı açıklamayla doğruladı.

Büyükelçi: Oradaki Başkonsolosluk binamız duruyor

Geçtiğimiz Nisan ayında, Türkiye’nin Bağdat Büyükelçisi Fatih Yıldız, 2014 yılından beri güvenlik nedenleriyle kapatılan Basra şehrinde bulunan Türk Başkonsolosluğu’nun yakında yeniden açılacağını duyurdu. Yıldız, yaptığı açıklamalarda, “Türkiye büyük bir ülke. Irak’taki belli başlı bölgelerle ölçülemez” dedi.

Türkiye’nin ‘Irak’ın güneyine açılan kapı olduğunu’ vurgulayan Yıldız, Babil, Necef, Kerbela ve Basra gibi güney kentlerine yaptıkları ziyaretler ve götürdükleri insani yardımlara işaret ederek, “Bunlar, ne siyasi ne ekonomik ne de enerji boyutu olan ziyaretlerdir. Burada insanlarla birlikteyiz” ifadelerini kullanmıştı. Yıldız ayrıca “Türkiye’nin sadece belli bir etnisite ya da gruba eğilmek gibi bir kaygısı yok” demişti.

Büyükelçi “Oradaki Başkonsolosluk binamız duruyor. Oradaki yetkililer ve aşiret temsilcileriyle bir araya gelip güvenlik durumunu tekrar gözden geçireceğiz ve süratle başkonsolosluğumuzun yeniden faaliyete geçmesi için ilk adımımızı atacağız” şeklinde açıklamalarda bulunmuştu.