Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Türkiye, Suriye’nin kuzeyindeki Washington destekli Kürt güçlerini bombaladı | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Türk ordusu dün Kuzey Suriye’deki Kürt güçlerine ait mevzilere yönelik top atışları gerçekleştirirken, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, ülkesinin iradesine karşı bölgede atılan herhangi bir adımı veya emrivakiyi kabul etmeyeceğini söyledi.

Akar, bugün Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 95. yıl dönümü vesilesiyle Milli Savunma Bakanlığı sayfasında yayınlanan açıklamasında, Türk silahlı kuvvetlerinin ülkenin toprak bütünlüğünü ve halkını hedef alan başta DEAŞ ve Kürt Halk Koruma Birlikleri (YPG) olmak üzere terör örgütlerine karşı savaşmaya devam edeceğini belirtti.

Fırat’ın doğusundaki YPG sığınakları hedef alındı

Anadolu Ajansı’nın (AA) haberine göre, Türk ordusu pazar günü ABD destekli Kürt güçlerine ait Kuzey Suriye’deki mevzileri bombaladı. Ajansın aktardığına göre, Türk ordusu tarafından gerçekleştirilen bombalamalar, Fırat’ın doğusundaki YPG sığınaklarını hedef aldı.

Bombalama, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın son günlerde, Fırat’ın doğusuna bir operasyon gerçekleştirme söylemlerinin ardından geldi. Erdoğan, cuma günü yaptığı açıklamada YPG’ye yönelik son uyarıda bulundu. AA’nın aktardığına göre, Türk bombardımanlarının, Fırat’ın doğu kıyısındaki bir tepede bulunan YPG’ye ait yerleri ve hendekleri hedef aldığı bildirildi.

DEAŞ örgütü ile olan savaşında Washington tarafından desteklenen YPG güçleri, Suriye’nin kuzey ve kuzeydoğu bölgelerini kontrol altına aldı. Ancak Ankara, YPG’yi 1984’ten beri kanlı bir mücadele sürdürdüğü PKK’nin bir uzantısı olarak görüyor ve Türkiye ile Batılı müttefikleri, PKK’yi terörist bir örgüt olarak sınıflandırıyor.

Washington’un Kürt güçlerine yönelik desteği, ABD ile Türkiye arasında önemli bir anlaşmazlık noktası olmaya devam ediyor.

TSK konvoyu İdlib ve Hama’da kurulan gözlem noktalarına intikal etti!

Türkiye, DEAŞ’ı sınırlarından uzak tutmak ve YPG kontrolündeki alanların birbiriyle olan bağlantılarını kesmek için 2016’dan bu yana Fırat’ın batısında iki operasyon gerçekleştirdi. Ayrıca bir Türk konvoyu, Türk ordusu tarafından İdlib ve Hama’da kurulan gözlem noktalarına girdi. Konvoy, Gerginliği Azaltma Bölgeleri anlaşması gereği kurulan bu noktalarda mevcut olan kuvvetleri desteklemek için lojistik ekipman ve mekanizmaları taşıdı.

Türkiye, iki hafta önce Morik ve Şir Meğar’daki gözlem noktalarına benzeri bir askeri konvoyu göndermişti. Ayrıca eylül ayı ortalarında, ağır tanklar ve saldırı araçları içeren büyük bir Türk askeri konvoyu Morik şehrinin doğusunda bulunan Şir Meğar’da ve İdlib’in batı kırsalındaki İştebrak köyünde bulunan gözlem noktalarına girdi.

Türkiye, 17 Eylül’de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında imzalanan Soçi anlaşmasını uygulamak için adımlarını hızlandırmaya başladı.

İdlib, ağır silahlardan arındırıldı

Türk Savunma Bakanlığı tarafından 10 Ekim’de yapılan açıklamada, İdlib’deki askerden arındırılmış bölgenin tahliyesinin tamamlandığını belirtmiş ve İdlib’de kalıcı ve sürdürülebilir bir barışın tesis edilmesine yönelik faaliyetlerinin devam ettiğini vurgulamıştı.

Rusya Devlet Başkanı Putin, Türkiye, Rusya, Fransa, Almanya liderleri arasında önceki gün İstanbul’da gerçekleştirilen dörtlü Suriye zirvesinde, İdlib’deki tampon bölgenin artık tamamen ağır silahlar ve militanlardan arınmış durumda olduğunu açıkladı.

Suriye konulu dörtlü zirvenin ardından yayımlanan bildiride, teröre karşı mücadeleye devam etmenin gerekliliğine vurgu yapılarak, etkili önlemlerin tam olarak uygulanması ve tüm ilgili tarafların hükümlere riayet etmesi suretiyle sağlanacak kalıcı bir ateşkesin önemine dikkat çekildi.