Geçtiğimiz Haziran ayında Türkiye’deki yabancı gayrimenkul satın alımı listesinin ilk sırasında Suudiler yer aldı. Konutlar, Suudi Arabistan’ın ardından, en çok Irak ve Kuveyt vatandaşlarına satıldı.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre, Suudi Arabistan vatandaşları geçtiğimiz Haziran ayında 612 gayrimenkul satın alarak listenin ilk sırasına yerleşti. 239 gayrimenkul alımıyla Iraklılar ikinci sıraya, 136 gayrimenkul alımıyla Kuveytliler üçüncü sıraya yerleşti. Listeyi, 115 gayrimenkulle Ruslar, 87 gayrimenkulle İngilizler takip ediyor.
TÜİK verilerine göre, yabancılara yapılan konut satışları haziranda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 24,8 artarak, 1926 gayrimenkule ulaştı. Şehirlere göre incelendiğinde ilk sırayı 903 konutla İstanbul aldı. İstanbul’u Antalya 408, Bursa 93, Aydın 77, Ankara 68, Muğla 60 konut satışıyla izledi.
Genel gayrimenkul satışı verilerine bakıldığında ise, geçtiğimiz Haziran ayında, 2016 Haziranına kıyasla Türkiye’nin her yerinde toplam 97 bin 579 gayrimenkul satışı yapıldı. Gayrimenkul satışlarında %8.1 oranında düşüş kaydedildi.
TÜİK’ten yapılan açıklamada, İstanbul, Haziran ayında 17 bin 970 gayrimenkulle Türkiye’nin en çok gayrimenkul satışı yapılan şehri oldu. İstanbul’u, Ankara 10 bin 160 , İzmir 6 bin 34 konut satışı ile takip etti. Hakkâri ise, 2 adet gayrimenkul satışıyla listenin en sonuna yerleşti.
Türkiye’deki turistik ziyaretler esnasında yapılan alışveriş harcamalarının hacmi bakımından birinci sırada Suudiler, ikinci sırada ise Kuveytliler yer alıyor.
Suudi turistlerin harcamaları bu yılın ilk altı ayında, 10.3 milyon dolara, Kuveytli turistlerin harcamaları ise 10 milyon dolara ulaştı.
Kişi başına düşen harcamanın yaklaşık olarak bin 884 Türk lirasına ulaşmasıyla Kuveytlilerin turizm harcamalarında %29 oranında bir artış gerçekleştirdi.
İranlı turistler ise üçüncü sırada geliyor. Bu yılın ilk altı ayında yapılan alışveriş harcamaları, %18 ‘lik bir artışla, 33.3 milyona, kişi başına düşen harcama ise yaklaşık 612 liraya ulaştı.
Çinli turistler listede dördüncü sırada yer alıyor. Çinliler’in harcamaları bu yılın ilk altı ayında, geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 119’luk bir artış gösterdi.
Diğer taraftan, yılın sonuna yaklaşılırken Morgan Stanley’in Türk lirasının dolar karşısındaki değer hakkındaki tahmini, bir dolar / 3,60 Türk lirası seviyesinde oldu.
17-18 Temmuzdaki Türkiye ziyaretlerinin ardından finans kuruluşundan yetkilileri, siyasiler, gazeteciler, bankacılar, büyükelçiler ve Merkez bankası yetkilileriyle görüşmeler yaptıklarını, bu görüşmeler ışığında Türk lirasının alım gücünün artarak değer kazanacağına inandıklarını ifade ettiler.
Finans kuruluşunun sözcüsü, “Merkez Bankası’nın gelecek aylarda Türk lirasına olan desteğini sürdürmesini bekliyoruz. Fakat büyümenin kalitesi, siyaset ve genel dış bütçe riskleri gibi konulara dair korkular sürüyor” dedi.
Türk lirası, geçtiğimiz yılın Temmuz ayı ortasında yaşanan başarısız darbe girişiminden sonra büyük bir düşüş yaşamıştı . Geçtiğimiz Kasım ayında %25’lik değer kaybıyla, yaklaşık dört Türk lirası, bir dolar seviyesine düşmüştü. Son zamanlarda bu kaybın bir kısmının telafi edilmesiyle Türk lirasının dolar karşında değeri 3.50 ila 3.55 arasında değişiyor.