Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Türkiye’de seçim öncesi ‘Suriye krizi’ tartışmaları yükseliyor | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Türkiye’de 24 Haziran’da yapılması planlanan cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimleri öncesi Suriye krizi ve mülteciler konusu gündemdeki konular arasında ilk sırada yer alıyor. Cumhurbaşkanlığı için adaylığını açıklayan liderler ülkedeki 3.5 milyonluk mülteci hakkında görüşlerini açıklarken Suriyeliler ise bu seçimden bir hayli endişeli.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olan Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, seçilmesi halinde Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed’i resmi olarak Ankara’ya davet etme ve İran ile ittifak kurma sözü verdi.

Esed ve Suriyeli diğer yetkililerle Türkiye ile ilişkileri görüşmek üzere partisinden bir heyeti Suriye’ye gönderen Perinçek’in bu ifadeleri, Suriye Dışişleri Bakan Yardımcısı Faysal el-Mikdad’ın, ‘Suriye-Türkiye ilişkilerinin onarılarak 2011 öncesine geri dönmesine’ dair umutlarını dile getirdiği açıklamaları ile benzerlik taşıyor.

Faysal el-Mikdad’dan Suriye-Türkiye ilişkilerine dair açıklama

Rus haber ajansı TASS’a açıklama yapan Mikdad, Türkiye’deki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Erdoğan’ın kaybetmesi halinde Suriye ile Türkiye ilişkilerinde değişiklik olması ihtimaline ilişkin gelen bir soruya; “Türk halkının ilişkilerin düzelmesi sürecini desteklemesini isteriz” şeklinde yanıt verirken Türkiye’deki seçim sürecini de karmaşık olarak değerlendirdi.

Erdoğan’ın iki ülke arasındaki iyi komşuluk politikasını sürdürmeyerek yok ettiğini söyleyen Mikdad, Afrin şehrinin bunun kanıtı olduğuna dikkat çekerek, Afrin’deki Türk varlığını ‘işgal’ olarak tanımladı.

“Ankara, Suriye rejiminin açıklamalarıyla ilgilenmiyor”

Mikdad’ın bu ifadeleri üzerine Şarku’l Avsat’a yorumda bulunan Türk diplomatik kaynaklar, Ankara’nın, yüz binlerce Suriyeliyi öldüren Suriye rejiminin açıklamalarıyla ilgilenmediğini dile getirerek, Ankara nezdinde, Esed’in iktidarda kalmasının Suriye krizini çözmeyeceğine dair tutumun sabit olduğunu vurguladı.

Kaynaklar, Mikdad’ın Suriye’nin kuzeyindeki Türk varlığını ‘işgal’ olarak nitelendirmesini de reddetti. Türkiye’nin sınırlarını terör örgütlerinden korumak ve Suriyelilerin temizlenmiş bu bölgelere geri dönmesini sağlamak için çalıştığını söyleyen Türk diplomatik kaynaklar, Türkiye’nin Suriye topraklarına yönelik herhangi bir amacı olmadığını da kaydetti.

Muharrem İnce’nin Suriye politikası

Öte yandan, Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce’nin Türkiye ile Suriye arasındaki ilişkilerin dönüşünü desteklemeye yönelik bir eğilimi var gibi görünüyor.

İnce, seçim kampanyası kapsamında yaptığı birkaç konuşmasında, Suriye krizini Birleşmiş Milletler (BM) aracılığıyla çok kısa bir süre içinde çözmeye çalışacağını, Suriyeli mültecileri ülkelerine geri göndererek Şam’la ilişkilerini eski haline getireceğini ve Türkiye’nin Suriyeli mülteciler için harcadığı para ile gençler için binlerce konut inşa edilebileceğini söyledi.

Meral Akşener de Suriyeli mültecileri geri gönderecek

Cumhurbaşkanlığı seçimlerine adaylığını koyan İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener de, Türkiye’nin yürüttüğü yanlış politikanın Suriye krizini karmaşıklaştırıp mülteci sorununun ağırlaşmasına katkıda bulunduğuna dikkat çekerek, uygun bir ortamın oluşturulmasının ardından Suriyeli mültecilerin ülkelerine geri gönderileceğine dair söz verdi.

Türkiye’deki Suriyeli mülteciler endişeli

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Erdoğan’ın karşısında rakip olan adaylar, seçimleri kazanmaları halinde Suriyelilerin ülkelerine dönmeleri ve Esed rejimi ile ilişkilerini geliştirmelerine vaatlerde bulunması Türkiye’de yaşayan Suriyelilerin endişelenmesine neden olurken, çoğu Erdoğan’ın seçimlerde kaybetmesinin onlar için kötü bir haber olacağını düşünüyor.

Erdoğan’ın başında olduğu AK Parti hükümeti, Suriyeli mültecilere ülkenin kapılarını açarak, onlara Türkiye’de yaşamanın yanında eğitim fırsatı sağladığı gibi sorunsuz çalışma imkanları da sundu.