Türkiye, Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ile birlikte ‘Zeytin Dalı Operasyonu’ düzenlediği Afrin’de bir süre kalma niyeti olduğunu açıkladı.
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, Afrin’de hayatın normale döndüğünü ancak Türkiye’nin Afrin’deki varlığının bir süre daha devam edeceğini bildirdi.
TRT Haber canlı yayınına katılan Aksoy, 140 binden fazla Afrinlinin şehirlerine geri dönüp, kendi evlerine yerleşmeye başladığına işaret ederek, Afrin’deki hayatın normalleşmeye başladığını söyledi.
Afrinlilerin bir süre önce kendi yerel meclisini kurduğuna değinen Sözcü, ‘’Bunun içinde Kürtler, Türkmenler ve Araplar var. Güvenlik ve askeri yapıları yavaş yavaş onlara devredilmeye başlanıyor. Fakat, Türkiye’nin buradaki varlığı bir süre devam edecek.’’
El Bab, Azez ve Cerablus’taki ana yerel meclislerin sayısı 10 iken, bunlara bağlı küçük yerel meclisler de bulunuyor. El Bab kentindeki yerel meclis, destek, proje ve operasyonel fırsatlar açısından bu meclislerin en başında geliyor.
Cerablus yerel meclisi ise, hizmet ve destek projelerinin büyüklüğü açısından ikinci sırada yer alıyor. Bunların ardından potansiyeli, çalışan sayısı ve orada yürütülen projelerin büyüklüğü açısından Cerablus, Er Rai ve Mare yerel meclisleri geliyor.
Bölgedeki işleri yürüten yerel yönetimler olan ana meclislerle koordine halinde çalışan Türkiye, yerel meclislerde çalışan personele 530 TL (yaklaşık 130 dolar), yerel konsensüsle seçilen onur üyelerine ise 800 TL (yaklaşık 180 dolar) aylık maaş ödüyor.
Türkiye, üye veya personelin, kendisi tarafından terörist kabul edilen örgütlerle bağlantılı olması gibi güvenliği ilgilendiren durumlar dışında söz konusu meclislerin oluşumuna müdahale etmedi.
Ülke, Başbakanlığa bağlı Afet ve Acil Durum Yönetimi’nin bölgede insani yardım çalışmalarının denetimindeki sorumluluğu almasının ardından meclisleri kontrol altına aldı.
İdari olarak Kilis’e bağlı olan bölgede Türkiye, kendisini temsil edip koordinasyonu sağlaması için her meclise resmi olarak Vali Yardımcısı statüsüne sahip kişiler atıyor.