Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Uluslararası Af Örgütü: Suriye rejimi insanlığa karşı suç işledi | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Uluslararası Af Örgütü, Suriye rejiminin sivil nüfusa karşı yaptığı kuşatmanın, insanlığa karşı suç olduğunu ve savaş suçu teşkil ettiğini açıkladı.

Örgüt tarafından bugün açıklanan bir raporda, Esed birliklerinin abluka altındaki bölgelerde sivil halkı bombaladığı, insanları göçe zorladığı ve ciddi gıda ve ilaç ihtiyacı olan bu insanların yardım malzemelerine ulaşmasını kasıtlı olarak engellediği belirtildi.

Suriye hükümetinin, sivillerin de yaşadığı bölgeleri kuşatma altına alarak, bir yandan bombalarken bir yandan da gıda ve tıbbi malzeme yardımını engelleme stratejisi izlediğini vurgulayan örgüt, bunun insanlık suçu olduğunu kaydetti.

Uluslararası Af Örgütü, ‘Gidelim ya da ölelim’ başlığıyla yayınladığı raporda, Suriye hükümeti ile muhalifler arasında binlerce sivilin yerinden olmasıyla sonuçlanan dört ‘uzlaşma anlaşması’nın sonuçlarını inceledi.

Raporda, “Kuşatma, yasadışı cinayetler ve hükümet güçleri tarafından zorla sınır dışı edilme, sivil nüfusa yönelik sistematik ve yaygın bir saldırının bir parçasıdır. Bu nedenle insanlığa karşı suç oluşturmaktadır” ifadeleri yer aldı.

Ağustos 2016 ile Mart 2017 arasındaki uzlaşma anlaşmaları, Esed rejimi ve sivil muhalif güçlerinin, uzun süren saldırılarının ardından gerçekleşmişti.

Uluslararası Af Örgütü, Halep’in doğusunda Temmuz ile Aralık 2016 tarihleri arasında 10 saldırı gerçekleştiğini belgeleyerek, rejimin ‘cephe çizgilerinin çok uzağında olan mahalleleri, çevresinde açık bir askeri hedef olmadan’ hedef aldığını iddia etti.

Örgüt, raporun Nisan ve Eylül ayları arasında bölge sakinleri, yardım örgütü çalışanları, uzmanlar, gazeteciler ve BM temsilcilerinden oluşan 134 kişiyle yapılan röportajların yanı sıra, uydu ve video görüntülerine dayandığını açıkladı.

Af Örgütü, amacın insanları topraklarından sürme olduğunu vurgulayarak, BM tarafından kapsamlı bir araştırma yapılması ve suçluların cezalandırılmasını talep etti. Örgüt, sivillere yönelik saldırıların derhal durdurulması ve insani yardıma erişiminin hiçbir şekilde engellenmemesi çağrısında bulundu.

Suriye’deki çatışma, Mart 2011’de patlak verdiğinden beri 330 binden fazla kişi öldü ve milyonlarcası göç etmek zorunda kaldı.