Lübnan Başbakanı Saad el-Hariri’nin üst düzey müsteşarlarından Nedim el-Manla, bugün, gazetecilere yaptığı açıklamada, Fransa’nın başkenti Paris’te düzenlenecek Lübnan Ekonomisi’ne Destek Kongresi’ne katılacak ülkelerin, 2.8 milyar dolarlık hibe sözü verdiğini söyledi.
Manla, açıklamasında, “Şuana kadar 1.8 milyar dolarlık hibe ve 800 milyon dolarlık finans desteği üzerinde konuşuyoruz. Konuya dair yeni açıklamalar gün içinde yapılacak” dedi.
Manla, ayrıca, söz konusu mali desteğin Suudi Arabistan tarafından sağlanan ve henüz kullanılmayan bir milyar dolarlık kredi kolaylığını da kapsadığını sözlerine ekledi.
Fransa’dan Lübnan’a 550 milyon Euro hibe
Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian ise bugün yaptığı açıklamada, Fransa’nın Lübnan’daki yatırımları finanse etmek için 550 milyon Euro hibe edeceğini söyledi.
Le Drian, Paris’te düzenlenen Lübnan’ı Ekonomisini Destekleme Kongresi açılışında yaptığı konuşmada, “Fransa, Lübnan’daki yatırımları için 400 milyon Euro değerinde doğrudan hibe ve 150 milyon dolar değerinde bir kredi kolaylığı sağlayacağını açıklayacak” dedi.
Paris’te düzenlenen kongrede, Lübnan’daki yatırımlara destek için 10 milyar dolarlık bir finans desteğinin daha ilan edilmesi bekleniyor.
Le Drian, kongre açılışında yaptığı konuşmada, “Lübnan, iç savaşların ve krizlerin hüküm sürdüğü Ortadoğu’da, hepimizin ihtiyaç duyduğu çeşitlilik, ortak yaşam ve açılımlara sahip bir ülkedir” ifadelerini kullandı.
Lübnan’ın Ortadoğu’da ve özellikle Suriye’de yaşanan krizlerden etkilendiğini dile getiren Le Drian, konuşmasında, “Lübnan, Suriye’deki savaşın etkilerini içte ve dışta hissetmeye devam ediyor. Gücünü aşan yoğunlukta mültecilere yardım ediyor” cümlelerine yer verdi.
Lübnan, 7 milyar civarında bir hibe bekliyor
Son zamanlarda ekonomik kriz tehdidi ile karşı karşıya olan Lübnan hükümeti, Paris’te düzenlenen kongrede 6-7 milyar dolar değerinde bir hibe elde etmeyi umuyor.
Lübnan Başbakanı el-Hariri, konuya dair yaptığı açıklamada, “Lübnan, büyük siyasi, ekonomik ve güvenlik tehditleriyle karşı karşıya kalan küçük bir ülkedir. Suriye krizi nedeniyle bu tehditler daha fazla artıyor” dedi.
Kalkınma oranı yüzde 1’de kaldı
Hariri, Suriye krizinin başlamasından önceki 3 yıllık süreçte Lübnan ekonomisinin yıllık yüzde 8 oranında bir kalkınmaya imza attığını ancak Suriye’deki krizle birlikte Lübnan’a mülteci akımının başlamasıyla, bu kalkınma oranının gerileyerek yıllık yüzde 1 seviyesine dayandığını dile getirdi.
Dünya Bankası’nın verilerine göre, Lübnan’daki Gayrisafi Milli Hasıla’nın Suriye krizi nedeniyle 2015 yılına kadar 18 milyar dolarlık kayba uğradığını belirten Hariri, “Suriye krizi nedeniyle Lübnan’daki fakirlik ve işsizlik gözle görülür bir derecede artarken, ihracat 3’te 1 oranında geriledi. Mülteci akını nedeniyle de altyapı sektöründe arz talep dengesi bozuldu” şeklinde konuştu.
Nüfusunun yaklaşık 4’te 1’i kadar Suriyeli mülteciyi barındıran Lübnan’da, 6 Mayıs günü parlamento seçimleri düzenlenecek. Paris’teki kongrenin seçimler öncesi gerçekleştirilmesi Lübnan açısından büyük önem taşıyor.