Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

‘Uluslararası Güvenlik ve İstikrar Açısından Katar’ konferansı bugün Londra’da yapılacak | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Katarlı muhaliflerin düzenlediği, ‘Uluslararası Güvenlik ve İstikrar Açısından Katar’ konferansı, bugün, İngiltere’nin başkenti Londra’da düzenlenecek. Konferans, Doha krizi başladığından beri ilk kez düzenlenecek.

Katar hükümetinin konferansı sabote etme çalışmalarına ve İngiliz parlamento üyelerine baskı uygulayarak boykot etmesine karşı, sıkı güvenlik önlemleri altında yapılacağını bildirdi.

Konferansta, demokrasi, insan hakları, özgürlük ve terörle mücadele durumunu görüşmek üzere uluslararası politikacılardan, akademisyenlerden ve Katar vatandaşlarından birçok kişi katılacak. Söz konusu konferans, mevcut kriz için mantıklı bir çözüm bulmak isteyen ve gelecekte ülkelerinin istikrarı ve güvenliği sağlamaya çalışan Katarlı bir muhalif grup tarafından organize edildi.

Katar muhalefet sözcüsü Halid el- Heyl, konferansta, Katar krizinin iç yüzünü ortaya çıkarmak ve hükümet tarafından uygulanan susturma politikası ile ilgili konulara yer vereceğini açıkladı.

Konferans’ta birçok konu ele alınacak

Konferansta, ‘Katar: Siyasal İslam ve teröre destek’, ‘Katar-İran İlişkileri: Bölgesel istikrarsızlığın ana kaynağı’, ‘Kayıp rol: Katar’ın insan hakları ve demokrasi karşısındaki küresel nüfuza bakışı ve uluslararası insan haklarının ihlaline değinilmesi, özellikle de 2022 dünya kupası organizasyon dosyasına ışık tutulması’, ‘Al Jazeera: Özgür medyanın sesi mi, yoksa terör borazanı mı? ve ‘Çevre: Ekonomi, Jeopolitik, Uluslararası Enerji Güvenliği” konuları ele alınacak.

‘Uluslararası Güvenlik ve İstikrar Açısından Katar’ konferansının web sitesinde, Katar krizine olası çözümler üzerine, “Katar Krizi: Beklenen Sonuçlar”  başlıklı bir belge yayınlandı.

Belgede, Körfez’deki diplomatik krizin, bir darbe ya da dış müdahale olasılıkları ile 2018’de de devam edeceği öngörülüyor. Ayrıca krizin devam etmesi ve hem Katar hükümetinin hem de dört ülkenin sergilediği tutumda ısrar etmesi, Katar’ın yalnızlık politikasının, rejim değişimine yol açacak jeopolitik ve diplomatik konularda olumsuz sonuçlar doğuracağı anlamına geldiği belirtiliyor. Belgede, boykotun Katar ve İran arasında mevcut olan yakınlığı arttıracağı bildiriliyor. Bununla birlikte Katar’ın seçkin kısmından ılımlı bir unsurun mevcut duruma meydan okumak için bir adım atma, boykot uygulayan dört ülke ile köprüler kurma ihtimali bulunuyor. Böyle bir eğilimin var olduğuna dair kanıtların mevcut olduğu belirtildi.