Aden: Şarku’l Avsat
Yemen üst düzey yetkililerinin, Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamalara göre; Yemen hükümeti önümüzdeki günlerde Husilerin kontrolündeki bölgelerde uluslararası örgütlerin çalışmalarını gözden geçirmek için kapsamlı bir plan ortaya koyacak. Bu adım, Husi milislerinin insani yardımları hedeflerinden saptırarak kendi çıkarları için kullanmalarıyla ilgili ard arda gelen raporlardan sonra atıldı.
Yemen Hükümeti Planlama ve Uluslararası İşbirliği Bakanlığı yetkilileri, insani yardım ve toplumsal projelerde çalışan uluslararası kuruluşların çalışmalarını yeniden değerlendirmek için bu kuruluşların yönetim direktörleri ile bu hafta içinde yoğun temaslarda bulundu.
Kaynakların belirttiğine göre, Yemen Hükümeti’nin ilgili birimleri, Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Dünya Gıda Programı (WFP) ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO) gibi uluslararası kurumlarla Kahire, Amman gibi şehirlerde yakın zamanda bir toplantı yapılması kararlaştırıldı. Hükümet bu örgütlerin performansını değerlendirmek ve darbeci milislerin ajandalarına hizmet etmeden performanslarını aktif hale getirmek istiyor.
Kaynaklar, Yemen hükümetinin uluslararası yardım kuruluşlarının belirlenmiş kurallara uymaları ve Husi milislerinin kendilerini meşru otoritenin bir parçasıymış gibi sunmalarına karşı baskılarını arttırdığını belirtiyor.
Bazı yerel raporlarda yer alan bilgiler, bu örgütlenmelerin işleyişinde önemli dengesizlikler olduğunu ortaya koymuş, insani yardım programlarının doğrudan Husiler’in iradesine tabi olduğunu göstermiştir. Bu da, işe alımlarda ve yardım malzemelerinin dağıtılmasında örgüt mensuplarına öncelik verildiğini ve darbecilerin askeri hedeflerine hizmet ettiğini göstermektedir.
WFP, birkaç gün önce “Yemen’de bir öğünlük bakla için 63 dolar ödemek gerektiğini” ifade eden bir twit atarak tartışmaya neden olmuştu. Ancak Yemenliler petrol ve pek çok kalemde fiyatlar artış gösterse de böyle bir öğüne bir dolar vererek ulaşmanın mümkün olduğunu belirtiyorlar.
Yemenli aktivist ve gözlemciler, gelen milyonlarca dolar yardımın akibeti hakkında pek çok soru gündeme getirdiler.
Sana’yı ele geçirdiklerinden beri Husi darbeciler, kontrol ettikleri alanda faaliyet gösteren tüm uluslararası örgütlerin çalışmalarını kısıtladı ve onay verdikleri dışında herhangi bir hareketin gerçekleştirilmesine engel oldu.
Bu bağlamda örgüt, “İnsani Yardım ve Afet Yönetim Koordinasyonu “adını verdiği bir kurumun başına Kasım Abbas’ı geçirmiş ve hakim olduğu her bölgede kurumun şubelerini açarak yardımları kendi kontrollerine almıştır.
Yine geçtiğimiz yıllarda milisler, bazı uluslararası örgütlerin çalışmalarını askıya aldı ve kendilerine sadakat göstermeyen yerel örgütlerin olağan faaliyetlerini önlediler. Ayrıca BM ve uluslararası örgütlerin çalışmalarını kontrol etmeye çalıştılar. Yine pek çok uluslararası yardım personelini tutukladılar ve örgütleri yararına gıda yardımına el koydular.
Husiler uluslararası yardımları ellerinde tutmak için yardımların alınması ve dağıtılması konusunda kendileriyle işbirliği yapılacak mahalli dernekler kurdular.
Başkent Sana’da yaşayanların çoğu, Husiler’in işgalinden sonra kendilerine hiçbir yardım yapılmadığını gelen yardımların ya Husi milislerine gittiği ya da Husi örgüt liderleri tarafında kara borsada sızdırıldığını vurguluyorlar.
Husi örgütü geçtiğimiz günlerde UNICEF tarafından iki yıldır maaşları ödenmeyen öğretmenlere yönelik yardım programına da engel oldu. BM tarafından önerilen nakdi yardımın bir kısmının eğitim kurumlarındaki kendi komutanlarına gitmesini şart koşmuştu.
Yemen hükümeti, her fırsatta uluslararası yardım kurumlarından merkezlerini, Husi örgütünün elinde bulunan Sana’dan geçici başkent Aden’e taşımaları talebinde bulunuyor ve yardımların alımı ve dağıtımı konusunda merkeziyetçi bir mekanizma işletmelerini istiyor.