UNESCO yaptığı açıklamada, İsrail’in Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nden (UNESCO) resmi olarak çekildiğini bildirdi.
İsrail yönetimi, Ekim ayında ilan edilen kuruluşun Genel Müdürü seçimi sırasında çekileceğini bildirmişti.
AFP, UNESCO Genel Müdürü Audrey Azoulay’ın “UNESCO Genel Sekreteri olarak, bugün İsrail Hükümeti’nin 31 Aralık 2018 tarihi itibariyle kuruluştan çekilmesine ilişkin resmi bildirimi aldım” sözlerini aktardı.
Karardan üzüntü duyduğunu söyleyen Azoulay 13 Ekim’de UNESCO Genel Müdürlüğüne seçilmiş ve Kasım ayında göreve başlamıştı.
Audrey Azoulay “UNESCO içinde Devletler Örgütün yetki alanları ve dışındaki farklılıkların çözümüne katkıda bulunmak için daha iyi hareket edebilirler” dedi.
AFP’nin haberine göre Azoulay “İsrail 1949’dan beri UNESCO’nun üyesiydi ve organizasyon içinde önemli bir konuma sahipti. İfade özgürlüğünü savunmak, Yahudi aleyhtarlığı ve ırkçılığın bütün biçimleri ile mücadelede kararlıydı. Soykırım bilincini arttırmak ve soykırımdan kaçınmak için eğitim programları geliştirmişti” dedi. Azoulay ayrıca UNESCO’nun “Kültür diyaloguna ve şiddet yanlısı aşırılığa karşı mücadelesine” işaret etti.
ABD, 12 Ekim’de UNESCO’dan çekildiğini duyurduktan kısa süre sonra İsrail de kuruluşun Filistinlilere karşı taraflı davrandığını öne sürerek örgütten çekildiğini açıklamıştı.
Eski Genel Müdür Irina Bokova ABD ve İsrail’in UNESCO’dan çekilmelerinin Paris merkezli uluslararası organizasyonuna büyük darbe vurduğunu düşünüyor.
Bu gerilimin sebebi UNESCO’nun yıllardır Kudüs ve el-Halil’deki projelerine dayanıyor.
2011’de Filistin’in Örgüte katılımı gerginliği daha da arttırdı ve bütçesinin önemli bir bölümüne tekabül eden İsrail ve Amerikan mali katkılarının askıya alınmasına yol açtı. ABD’nin örgütten çekilmesinin 2018 yılının sonlarında yürürlüğe gireceği ve Washington’un gözlemci olarak kuruluştaki yerini koruyacağı belirtildi.