Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

UNICEF, Arakanlı çocukların ‘kayıp nesil’ olacağı konusunda uyardı | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Yüzbinlerce Arakanlının Bangladeş’e kaçmasına yol açan Myanmar ordusunun şiddet içerikli askeri operasyonlarının birinci yıldönümünde, Birleşmiş Milletler (BM) Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) tarafından yayınlanan bir raporda, gelecekte ihtiyaç duyacakları yaşam deneyiminden yoksun olmaları nedeniyle Müslüman Arakanlı çocukların ‘kayıp nesil’ olacağı konusunda uyarıda bulunuldu.

BM tarafından yayınlanan raporda, uluslararası insan hakları örgütleri tarafından ‘etnik temizlik’ olarak tanımlanan Myanmar’daki askeri operasyonlardan kaçan yüz binlerce Müslüman Arakanlının hala Bangladeş’te bulunan Cox’s Bazar’daki aşırı kalabalık kamplarda yaşadığına dikkat çekildi.

UNICEF raporunda, yarım milyondan fazla gencin hayal kırıklığı ve umutsuzluğa düşmemesi için uluslararası toplumun daha fazlasını yapması gerektiğinin altı çizilirken, daha iyi eğitim olanaklarının sağlanmasına ihtiyaç olduğu kaydedildi.

UNICEF’in üst düzey danışmanı olan Simon Ingram, “Şimdi merak etmeye başladılar: Sırada ne var? Bildiğimiz gibi, geleceklerinin gerçekte nasıl olacağını düşünmeye başladılar. Bu, geleceğe dair kaygı ve korku yaşadıklarını yansıtıyor” dedi.

‘Karanlık gelecek’ uyarısı

Myanmar’dan kaçmak zorunda kalanların yaşam koşullarında önemli ilerlemeler kaydedilmiş olsa da, UNICEF, hastalıkların yayılmasını engellemek, su tedarikini geliştirmek ve daha dayanıklı barınaklar inşa etmek de dahil olmak üzere Cox’s Bazar’daki kamplarda yaşayan çocukları bekleyen ‘karanlık gelecek’ konusunda uyardı.

UNICEF Bangladeş Temsilcisi Edouard Beigbeder, “Şimdi eğitime yatırım yapmazsak, mevcut durumlarıyla başa çıkmak için ihtiyaç duydukları becerilerden yoksun ve Myanmar’a döndüklerinde kendi toplumuna bile katkıda bulunamayacak bir nesil olan Arakanlı çocukları kaybetme tehlikesiyle karşı karşıyayız” diyerek eğitim konusunun önemine dikkat çekti.

Raporda, Bangladeş Hükümeti tarafından yönetilen önemli orandaki uluslararası yardım çabalarının mültecilere önemli hizmetler sunduğu ve bunun neticesinde en azından şimdilik salgın hastalıkların önlenmesinin başarıldığına vurgu yapıldı.

Yaklaşık 140 bin çocuğa hizmet veren bin 200 çalışma merkezi olsa da, UNICEF raporunda, üzerinde mutabık kalınan müfredat eksikliğine işaret edilerek, okuryazarlık, dil ve aritmetik üzerine odaklanan daha kaliteli eğitim sağlayıp çocukların ‘anahtar yaşam becerilerine’ erişmelerinin mümkün olabileceği ifade edildi.

Gelecek için sürdürülebilir bir plan

Simon Ingram bu konuda şu değerlendirmede bulundu; “Umutsuzluk içindeki çocukların kayıp nesil olmasına karşı, her ne pahasına olursa olsun yapmamız gereken şey su, sağlık veya eğitim ihtiyacı açısından gelecek için sürdürülebilir bir plan yapmak.”

Dışlanmaya maruz kalan tüm Arakanlı çocuklara kaliteli eğitim ve yaşam becerileri sağlanması için uluslararası toplumun destek vermesi gerektiğini vurgulayan rapor, tüm çocuklara eğitimin eşit şekilde sağlanması için Myanmar hükümetine çağrıda bulundu.

Arakanlı mülteciler Myanmar’a geri dönmedi

BM, Myanmar ve Bangladeş hükümetleri tarafından Haziran ayında imzalanan anlaşma uyarınca, Arakanlıların topraklarına gönüllü bir şekilde geri dönebilmesi için uygun koşulların sağlanmasına yönelik çalışmalar yapılmasına karar verildi. Fakat şimdiye kadar herhangi bir Arakanlı mülteci Myanmar’a geri dönmedi.