Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Ünlü Fizikçi Hawking’in miras bıraktığı önemli keşifler | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Dünya bugün, en ünlü ve etkili modern fizikçilerinden birini kaybetti. 76 yaşındaki ünlü İngiliz evrenbilimci ve fizik profesörü Stephen Hawking’in öldüğü, ailesi tarafından doğrulandı.

Asla vazgeçmedi…

Stephen Hawking, 21 yaşındayken Amyotrofik Lateral Skleroz (ALS) hastalığına yani motor nöronların zamanla öldürerek sinir sistemini felç eden ancak beynin zihinsel faaliyetlerine dokunmayan bu hastalığa yakalanmıştı. Ancak Hawking, bu tıbbi durumuna rağmen asla vazgeçmedi. Yaratıcı fikirlerini ve keşiflerini bilimsel alanda insanlara iletmek için çok çalıştı. Yerçekimi ve kara delikler konusunda dünyanın önde gelen uzmanlarından biri oldu.

İşte Stephen Hawking’in en önemli keşifleri;

-Tekillik (Singularity) Teorisi

Hawking 1971 yılında, matematiksel fizikçi, matematikçi ve bilim felsefecisi Roger Penrose ile birlikte Einstein’ın ‘Genel Görelilik Kuramı’na dayanan bir matematik teorisi yayınladı. Einstein’ın ‘Genel Görelilik Kuramı’nın Big Bang’le başlayıp karadeliklerle sonlandığını gösterdi. Buna göre, Kuantum mekaniği ile Genel Görelilik Kuramı’nın birleştirilmesi gerekiyor ve birleşmenin bir sonucu olarak karadeliklerin aslında tamamen kara olmadığı, radyasyon yayıp buharlaştıklarını ve görünmez oldukları ortaya koyuldu. Yani evrenin bir sonu vardı ve sınırlıydı.

Geçtiğimiz yıl BBC’ye verdiği röportajda Hawking, en büyük başarısının kara deliklerin tamamen kara olmadığını fakat radyasyon yayıp buharlaştıklarını, görünmez olduklarını ve ‘Kuantum mekaniği ile Genel Görelilik Kuramı’nın birleştirilmesi gerektiğinin’ önemli olduğunu keşfetmesi olduğunu söyledi.

-Hawking Radyasyonu (Hawking ışınımı)

Hawking 1974’te, daha önce sunulan tüm teorilere aykırı bir teori olarak, kara deliklerin yayması gerektiğini öne sürdüğü bir radyasyondan bahsetmiştir. Bu önemli keşifteki çabalarına binaen bu radyasyona, ‘Hawking Radyasyonu’ adı verilmiş, kuantum mekaniği ve termodinamik çalışmalarında kullanılmıştır.

– Big Bang (büyük patlama) teorisi

Hawking, Kaliforniya Üniversitesi’nden James Hartle ile birlikte, kozmik sonsuzluk teorisini geliştirdi. Büyük Patlama (Big Bang) anının eski kavramını değiştiren ve evrenin ortaya çıkışı ile yeni veriler ortaya koyan bir teori bu.

Büyük patlamanın zıt yönde bir kara delik gibi olduğunu söyleyen Hawking’in bu teorisi önemine rağmen fizik çevrelerince hala tartışılmaktadır.

1988 yılında yayınlanan, rekor satış rakamlarına ulaşan, ünlü ‘Zamanın Kısa Tarihi: Büyük Patlamadan Karadeliklere’ adlı kitabı, bir bilim kitabı olmasına rağmen Hawking’in onu herkesin okuyabileceği basit bir dille kaleme alması sebebiyle büyük ilgi gördü.

-Evrensel teorileri geliştirdi

Hawking, 1988’de kaleme aldığı ‘Evrenin Kısa Tarihi’ adlı kitabının gördüğü büyük ilginin ardından, 2005 yılında bu kez ‘Zamanın Daha Kısa Tarihi’ adlı kitabını yazarak, evrenle ilgili tüm kuramları yeniden ele aldı.

Hawking, dünyadaki evren ve yaşamın başlangıcı ve gezegenimizin atomik mühendisliği hakkındaki teorilerini geliştirmeyi bırakmadı. 2010 yılında keşiflerini özetleyen ve ‘Büyük Tasarım’ olarak adını verdiği bir kitap yayınladı.

Hawking’in teorileri, keşifleri ve bilimsel deneyleri doğal olarak birçok uluslararası bilim adamı tarafından eleştirilmiş olmasına rağmen, çoğu araştırmacı, Hawking’in kara deliklerdeki genel görelilik teorileri, kuantum teorisi, termodinamik ve bilgi teorisi gibi görüşlerinin yaratıcı ve şaşırtıcı olduğunu kabul etmişlerdir.