Birleşmiş Milletler, Filistin ile ABD arasındaki gerilim nedeniyle yaşanan mali krizin çözümü için çağrıda bulundu.
Birleşmiş Milletler Yakındoğu Filistin Mültecilerine Yardım Ajansı (UNRWA), ABD’nin Filistin ile yaşanan krizin ardından, geçen ocak ayında maddi desteğini durdurmasıyla birlikte yaşanan mali çöküntünün üstesinden gelebilmek için bir dizi karar aldı.
Birleşmiş Milletler Orta Doğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Nickolay Mladenov, Gazze’de insani krizin ele alındığı Güvenlik Konseyi toplantısı sırasında UNRWA’nın önümüzdeki haftalarda Gazze ve diğer bölgelere yönelik yardımlarını azaltacağını ifade etti.
UNRWA, temmuz ve ağustos aylarında, özellikle Gazze Şeridi’ndeki çalışanlarının maaşlarının azaltılacağını ve temel hizmetlerinin askıya alınacağını bildirdi.
250 milyon dolara ihtiyaç var
UNRWA, ABD’nin yardımlarını durdurmasından sonra ciddi bir mali krizle karşı karşıya olduğunu ve açığının 250 milyon dolara ulaştığını duyurdu.
Bu yılın sonuna kadar BM’nin temel hizmetleri ve acil yardımları sürdürmek için 250 milyon dolar desteğe ihtiyacı olduğunu belirten UNRWA Genel Komiseri Pierre Krahenbühl 2018’in Ajans için zorlu geçtiğine işaret etti.
Krahenbühl, Ürdün’deki UNRWA Danışma Komitesi toplantıları sırasında krizin devam ettiğini ve bunun öğrencilerin eğitiminin yanı sıra UNRWA’nın hizmet verdiği 58 mülteci kampındaki sağlık hizmetini de etkileyeceğini bildirdi. Filistinli mültecilerin onuruna ve umutlarına saygı gösterilmesi gerektiğini belirterek tüm devletlere desteklerini sürdürmeleri çağrısında bulundu.
BM yeni finans kaynakları bulmak için önümüzdeki pazartesi günü bir bağış konferansı düzenleyecek. Bir sonraki konferans önümüzde gelecek 3 ay içinde yapılacak.
Geçen mart ayında Roma’da düzenlenen konferansta UNWRA için gereken 446 milyon dolarlık ihtiyacın 100 milyon doları toplanabilmişti. UNRWA hizmet vermeye devam edebilmek için önümüzdeki ayın sonuna kadar 250 milyon dolara ihtiyaç duyuyor.
Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) ve Filistinli gruplar, UNRWA krizinin Filistin sorunun çözümü yolunda uydurulmuş suni bir sorun olarak değerlendirdiler.
BM Genel Kurulu’nun kararı ile 1949’da kurulan UNRWA, Ürdün, Suriye, Lübnan, Batı Şeria ve Gazze Şeridi olmak üzere beş bölgede kayıtlı 5 milyon Filistinli mülteciye hizmet veriyor.