Ürdün Kralı 2. Abdullah dün Dr. Ömer Er-Rezzaz’ı “bu hassas süreçte büyük ulusal sorumluluklarını yerine getiren; reform, gelişme ve kalkınma sürecini tamamlayacak yeni bir hükümet kurması için” resmi olarak görevlendirdi.
Rezzaz hükümeti, gelir vergisi kanunu projesi karşıtı protestolar ile karşı karşıya kalan ve istifa eden Hani el-Mulki hükümetinin yerini alacak.
Ülkenin yeni Başbakanı Dr. Ömer Er-Rezzaz’dan proje ile ilgili “kapsamlı bir diyalog” başlatması istendi.
Kral 2. Abdullah, Rezzaz’a gönderdiği görevlendirme mektubunda, “kapsamlı bir ulusal reform projesi başlatması, Ürdünlüleri canlandırması, onları teşvik etmesi, onlar için idealler belirmesi ve bunun için çabalamalarını sağlaması, halkın ihtiyaçlarının kaliteli hizmetler ile karşılanması ve adil bir vergi projesi ışığında zayıfları koruyan bir sosyal güvenlik sistemi kurması” gibi bir dizi çağrıda bulundu.
Kral 2. Abdullah tarafından gönderilen görevlendirme mektubundaki öncelikler arasında “Ürdün ekonomisini, büyüme ve rekabete yönelik potansiyelini geri kazanması için serbest bırakmak ve teşvik etmek, Ürdün halkı için istihdam sağlamak, yüksek işletme maliyetleri ve engelleyici bürokratik prosedürler nedeniyle ekonominin rekabet gücünü etkilemeyecek yaratıcı çözümler aramak” da yer alıyor.
Kral ayrıca hükümetten, ‘gelir vergisi kanunu taslağını tamamlamak üzere partilerin, sendikaların ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarının katılımı ile Ulusal Meclis ile derhal koordineli bir diyalogun başlatılmasını” da istedi.
Geliştirilmiş gelir vergisi kanun taslağının “yeni bir ekonomik ve sosyal yaklaşıma, büyüme ve adaletin sağlanmasının özüne doğru bir adım ve bir giriş” olduğu düşünülüyor.
Hükümet, dolaylı ve adil olmayan tüketici vergilerinin uygulanmaya devam edildiği ve ayrıca yoksul ile zengin arasında gelir adaleti ve denge sağlamayan vergi sistemi ve vergi yükünün kapsamlı bir şekilde gözden geçirilmesi için yetkilendirildi.
Kral 2. Abdullah yaptığı açıklamada vergilendirme ve kaliteli hizmetlerin sunulmasının birbirinden ayrılamayacağına işaret etti. “Ürdün’ün karşı karşıya olduğu baskılar, hizmet kalitesini yükseltmek için bir özendirici olmalı. Geri çekilmek için bir mazeret olmamalı” ifadesini kullandı.
Abdullah ayrıca “eğitimde ve sağlıkta en üst düzey hizmetin sağlanması, toplu taşıma ağının iyileştirilmesi ve yoksulların refahı için sosyal güvenlik ağlarının oluşturulmasının gerekliliğini” vurguladı.
Hükümete “idari reform ve hükümet sisteminin işleyişini en üst düzey öncelikler arasına koymaları” çağrısında bulunan Kral 2. Abdullah, söz konusu iki teklifi, ulusal çıkarı önceleyen konular olarak değerlendirdiğini söyledi.
Bürokratik karmaşıklıklar söz konusu olduğunda, “yatırımı engellememek, gençlere yönelik iş fırsatlarını daraltmamak ve ekonomik büyümeyi yavaşlatan herhangi bir eksilik veya sorumlu çalışandan ödün vermemek” gibi bir dizi karara dikkat çekti.
Hükümetin “e-devlet projesinin tamamlanmasını hızlandırmak, hizmet kalitesini iyileştirmek, ağır bürokrasiyi ortadan kaldırılmak, hükümet harcamalarının kontrol etmek” gibi sorumlulukları vurgulandı.
Hükümetten ayrıca “silahlı kuvvetleri ve tüm Ürdün güvenlik hizmetlerini desteklemesi istendi.” Kral’a göre bu durum, başarı sürecinin koruyucusu ve zarar verici unsurlara karşı bir kalkan olduklarını kanıtlıyor.
Görevlendirme mektubu, “siyasi reform sürecinin devamlılığını” vurguladı.
Kral’a göre söz konusu durumda partilerin rolünü artıran, Temsilciler Meclisi’ne ulaşmalarını sağlayan ve politik hayatı düzenleyen mevzuatın gözden geçirilmesi gerekiyor.
Ayrıca il meclislerini ve belediye meclislerini desteklemek ve vatandaşa karşı görevlerini yerine getirmelerini sağlamak da gereklilikler arasında yer alıyor.
“Diyalog, iletişim ve konsensüs oluşturma, hükümetin açılması ve diğer yetkililerle ve vatandaşlarla etkileşiminin gerekliliğini” vurgulayan Kral 2. Abdullah, “Geçirilen zor ekonomik koşulların geride bıraktığı derin etkileri, tüm şeffaflığı ve nesnelliğiyle dinleyeceğim” ifadesini kullandı.