Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Ürdün-Suriye arasındaki Cabir-Nasib Sınır Kapısı açıldı | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Ürdün hükümeti, yaklaşık 3 yıl önce iç savaş nedeniyle kapatılan Suriye sınırındaki Cabir-Nasib Sınır Kapısı’nın bu sabah saat 5 sularında yeniden açıldığını duyurdu. Ürdün yönetimi açıklamasında ayrıca Suriye ve işgal altındaki Golan Tepeleri arasında yer alan ve aynı sebeple 4 yıldır kapalı olan tek sınır kapısının da açıldığı bildirdi.

Cabir- Nasib sınır kapısının açılmasıyla Ürdün’den Suriye’ye geçmek isteyen araçlar kuyruk oluşturdu. Ürdün güvenlik görevlileri, polis ve gümrük personelleri de geçişler sırasında hazır bulundu.

Hükümet Sözcüsü Cumane Guneymat, iki ülkeden teknik ekiplerin dün Cabir-Nasib Sınır Kapısı’nda düzenlediği toplantıda nihai prosedürler üzerinde anlaşmaya vardığını, kapının 08:00 – 16:00 saatleri arasında geçişlere açık olacağına belirtti.

İki ülke arasında varılan anlaşmaya göre Ürdün vatandaşlarının kendi araçlarıyla ya da yolcu olarak geçişlerine izin verilecek.

Suriye’de ikamet eden Ürdünlülere Ürdün’de ikamet eden Suriye vatandaşları ve yanında geçerli seyahat belgeleri olan üçüncü ülkenin vatandaşları da Ürdün’e girebilecek.

Suriye’den Ürdün’e geçenlerden ise güvenlik onayı istenecek. Ürdün’den transit geçecek kişilere de gideceği yahut geldiği ülkenin vizesi veya ikamet belgesi olması şartıyla izin verilecek. Suriyeli yatırımcılar da önceden izin almadan Ürdün’e girebilecek.

Cabir Sınır Merkezi Müdürü İmad Riyalat, sınırın açılışında yaptığı konuşmada şunları söyledi:

“Biz, sınır kapısı içerisindeki devlet kurumları ve özel şirketler olarak şahıs ve araçları karşılama konusunda destek sağlamaya hazırız. Ürdünlü vatandaşlar, yolculuk konusunda özgürdür. Herhangi bir şarta tabi değiller.”

Savaştan önce Ürdün- Suriye sınırından günlük yaklaşık 5 bin tır geçiş yapıyordu. İki ülke arasındaki ticaretin değeri 2010 yılında yaklaşık 615 milyon dolara ulaşmıştı. 2011 yılında iç savaşın patlak vermesinden sonra meblağ kademeli olarak azaldı. Savaştan önce Ürdün, Suriye ile sınırı aracılığıyla Türkiye, Lübnan ve Avrupa’ya mal ihraç ediyordu. İki ülke arasında karşılıklı turizm gezileri yapılmasının yanı sıra Suriye malları da ithal ediliyordu.

Ürdün, Birlemiş Milletler’e (BM) kayıtlı yaklaşık 650 bin Suriyeli mülteciye ev sahipliği yapıyor. Amman yönetimi ülkeye sığınanlarının sayısının yaklaşık 1,3 milyon olduğunu belirtiyor.

Kuneytra Sınır Kapısı

Suriye ile İsrail işgali altındaki Golan Tepeleri arasında bulunan ve 4 yıldır kapalı tutulan sınır kapısının da kısmi olarak açıldığı duyuruldu. Bu, BM, İsrail ve Suriye arasında cuma günü imzalanan anlaşma doğrultusunda gerçekleştirildi. BM’ye bağlı iki aracın İsrail tarafına geçtiği belirtildi. Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgilere göre kapı şimdilik sadece BM gözlemcileri için açık olacak.

Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim bugün yaptığı açıklamada Irak ile Suriye arasındaki, Ebu Kemal Sınır Kapısı’nın da en kısa zamanda açılmasını umduğunu dile getirdi. Muallim, Iraklı mevkidaşı İbrahim Caferi ile gerçekleştirdiği ortak basın toplantısında “Irak ve Suriye halklarının faydası için Ebu Kemal Sınır Kapısı’nın en yakın zamanda açılması üzerinde çalışıyoruz” diye konuştu.