Ürdün, Birleşmiş Milletler Yakındoğu Filistin Mültecilerine Yardım Ajansı’nın (UNRWA) ihtiyaçlarının karşılanmaması halinde bölgedeki milyonlarca mültecinin yaşamları üzerinde ‘kötü sonuçlar’ ortaya çıkacağı uyarısında bulundu.
Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen es-Safedi, UNRWA Genel Komiseri Pierre Krahenbuhl ile yaptığı görüşme sonrasında yaptığı açıklamada, UNRWA’nın karşı karşıya kaldığı bütçe krizinin mültecileri eğitim, sağlık ve gıda güvenliği gibi temel hizmetlerden mahrum bırakacağını, bunun da mültecilerin insani dramını derinleştireceğini söyledi.
Safedi açıklamasında “UNRWA mülteciler için felaketle sonuçlanacak ciddi mali kriz açığıyla karşı karşıya. Bu kriz UNRWA’ya maddi destek sağlanmadan sonlandırılamaz” ifadelerine yer verdi.
UNRWA, en büyük bağışçısı olan ABD’nin desteğini kesmesinden bu yana finansal bir krizle karşı karşıya. Ajans’a bu yıl için vaat edilen 365 milyon dolardan yalnızca 60 milyonu bağışlandı.
Yardımları askıya alan Trump, Washington’ın Filistin – İsrail barış görüşmelerinin sürdürülmesinin kabul edilmesi, halinde daha fazla yardım sunacağını açıkladı.
UNRWA’nın bütçesindeki sert düşüşten sonra Ajans’ın uzun vadede, geleceğine dair şüpheler yaşanmasına neden oldu. Hizmetlerden bazıları bu durumdan etkilendi.
BM yetkilileri söz konusu durumun okulların açılmasını da etkileyebileceğini söyledi.
Şarku’l Avsat’ın edindiği verilere göre UNRWA, Gazze, Batı Şeria, Lübnan, Suriye ve Ürdün’de 700 okulda 500 bin mülteci öğrenciye hizmet veriyor.
Safedi, Filistin toprakları dışında Ortadoğu’daki en fazla Filistinli mülteciyi barındıran Ürdün’de UNRWA için gerekli desteği sağlayacak bağışçı devletler için yoğun çaba harcıyor.
Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada Ürdün’ün hizmetlerini BM görevine uygun olarak sürdürmeye devam etmesi gereken UNRWA’nın durumdan zarar göreceği uyarısında bulunduğu açıklandı.
Safedi, uluslararası toplumun Filistinli mültecilere karşı BM Güvenlik Konseyi kararları uyarınca siyasi ve ahlaki sorumluluklarını yerine getirmesi gerektiğini vurguladı.