Ürdün’de hükümetin IMF tavsiyesi ile gelir vergilerini yükseltmeyi öngören yasa tasarısı sert tepkilere yol açmaya devam ediyot. Bir haftadır süren gösterilerin ardından Başbakan Hani el Mulki istifa etti.
Ürdün hükümetinin istifasına, yeni bir Başbakanın atanmasına rağmen, 15 meslek sendikası Çarşamba günü için genel grev çağrısında bulundu.
Sendika temsilciler toplantısı sonrasında düzenlenen basın açıklamasında, Ali el-Abus, İki saatten fazla bir süredir, “Oturma eylemleri ve grevlerin devam ettiğini ve yarın (Çarşamba) da devam edeceğini” söyledi.
Abus, Şark’ul Avsat’a yaptığı açıklamasında, “hükümet, gelir vergisi kanunu iptal etmek için hareket taleplerine cevap verene kadar sokaklar durulmayacak” dedi. Sokağın sakinleşmesinin “önemli bir değişiklik olması” ile mümkün olabilceğini belirten Abus, Hükümet herhangi bir şey yapmazsa, protestolar artarak devam edecek. Bir sonraki adım hükümetin ilk adımı ile bağlantılı” dedi.
Ne olmuştu?
Ürdün hükümeti, tartışmalı vergi yasa tasarısını 21 Mayıs’ta imzalayarak parlamentonun birinci kanadı Temsilciler Meclisi’ne sevk etmişti.
IMF’nin diktesi olarak görülen tasarı, birçok kesim tarafından tepkiyle karşılanmış, başkent Amman’ın yanı sıra İrbid, Tafila, El-Kerak, Er-Remse ve Maan kentlerinde gösteriler düzenlenmişti.
Ürdün Başbakanı Hani el-Mulki, tartışmalı vergi yasasına karşı düzenlenen yoğun protestoların ardından istifa etmişti.