Ürdün Temsilciler Meclisi, ülkede Mayıs ayından bu yana tartışmalara neden olan ve üzerinde değişiklikler yapılan gelir vergisi yasa tasarısını onayladı.
Ürdün Başbakanı Ömer er-Rezzaz, Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) desteklediği tasarının onaylanmaması halinde ülkenin yüksek bedel ödeyeceğini söyledi.
Er-Rezzaz, tasarıya göre gelir vergisinin, geliri yüksek kişilerin en fazla yüzde 12’sini etkilediğini, orta ile düşük gelirli kesimleri kapsamadığını ve eskalasyon uygulamasını dikkate aldığını dile getirdi.
Temsilciler Meclisi’nden geçen söz konusu tasarıya göre, 2019 yılında yıllık geliri 20 bin dinar (28,2 bin dolar) ve 20 bin dinardan az olan ailelerin vergiden muaf tutulması kararlaştırıldı.
2020 yılı için ise, yıllık geliri 18 bin dinar (25,38 bin dolar) ve daha az olan aileler olacak şekilde belirtilirken, bireylere yönelik muafiyetlerin çıtasının ise 2019 yılı için 10 bin dinar (14,1 bin dolar), 2020 yılı için 9 bin dinar (12,69 bin dolar) olması üzerinde anlaşıldı.
Gelir vergisi yasa tasarısı, parlamentonun ikinci kanadı olan Senato’dan geçip, Kral 2. Abdullah’ın onayını alması halinde Resmi Gazete’de yayınlandıktan bir ay sonra yürürlüğe girecek.
Ürdün’de neler yaşanmıştı?
IMF’nin dayatması olarak görülen gelir vergisi yasa tasarısı ilk olarak Mayıs ayında önceki hükümet tarafından Temsilciler Meclisi’ne gönderilmişti.
Tepkilerin artması ile başlayan geniş çaplı protestoların ardından, Başbakan Hani el-Mulki istifa etmiş, Ömer er-Rezzaz’ın yeni hükümeti kurmasının ardından da tasarı geri çekilmişti.
Taslak üzerinde bazı düzenlemeler yapan hükümet, 25 Eylül’de yaptığı açıklamada, geliri 18 bin dinardan (yaklaşık 25 bin dolar) az olan bir ailenin vergiden muaf tutulması, bunun yanı sıra geliri yılda 9 bin dinardan (yaklaşık 13 bin dolar) fazla olan bireylerin de vergiye tabi tutulması gibi önemli değişiklikler yapıldığını belirtmişti.
Taslağın değişmeden önceki hali, geliri yıllık 17 bin dinar (yaklaşık 24 bin dolar) olan aileden vergi alınmasını öngörüyordu.
IMF, Ürdün hükümetinden 100 milyon dinara (yaklaşık 141 milyon dolar) ulaşan vergi kaçakçılığına çare bulması talebinde bulunuyor.