Amman: Muhammed ed-Dağme
Ürdün’de gelir vergisi kanunu karşıtı protestoları yatıştırmak üzere resmi makamlar tarafından atılan adımlar hızlandı.
Çarşamba günü başkent Amman ve diğer şehirlerde başlayan protestoları görüşmek üzere Ürdün Kralı 2. Abdullah, Başbakan Hani el-Mulki’yi ofisine çağırdı. Öte yandan bazı kaynaklar, hükümetin birkaç gün içerisinde istifa edeceğini öne sürdü.
Ürdün Meclis Başkanı Atıf Teravine, ülkenin resmi haber ajansı Petra tarafından aktarılan açıklamasında, Meclis’in Kral Abdullah’tan konuyla ilgili olağanüstü bir oturum düzenlemesini isteyebileceğini, toplantı gündeminin gelir vergisi yasasının değiştirilmesi olacağını belirtti.
Meclis Başkanı Teravine, meclisin vergi yasasında yapılacak değişiklikleri geri çekmek istediğini ve değişiklik önerisi için 90 milletvekilinden imza toplandığını söyledi.
Hükümetin kararı sonrası protestolar şiddetlendi
Protestolar, Atıf Teravine himayesinde Temsilciler Meclisi’nde hükümet ile vergi yasasının geri çekilmesini talep eden sendikalar arasında yapılan toplantıdan sonra yeniden alevlendi. Ürdün hükümetinin tartışmalı vergi yasasının geri çekilmesi talebini kabul etmeyerek sendikalarla diyaloğa devam kararı almasının ardından dün akşam polis ve göstericiler arasında çatışmalar yaşandı.
Göstericiler akşam namazından sonra yasayı protesto için cadde ve meydanlara indi. Başkent Amman’da jandarma güçlerinin bölgeye girişleri engellemesinin ardından binlerce protestocu Başbakanlık Konutu çevresinde toplandı.
Başkentin yanı sıra Salt şehrinde teravih namazı çıkışı el-Ayn Meydanı’nda başlayan protesto yürüyüşü, kısa sürede şehrin geneline yayıldı. Sloganlar ve pankartlar eşliğinde yürüyüş yapan göstericiler, el-Mulki hükümetinin istifasını talep etti.
Ürdün’ün kuzeyindeki İrbid şehrinde ise valilik binası önünde toplanan göstericiler, el-Mulki hükümetinin fiyatları yükseltme politikalarını ve vatandaşların bütçesine yük olan adaletsiz kararlarını kınadı. İrbid’in batısındaki Tayibe kasabasında polis göstericilere göz yaşartıcı gaz kullanırken, bazı göstericiler gözaltına alındı, bir jandarma görevlisi de yaralandı.
Protestolar Ürdün’deki üniversitelere de yayıldı. Hükümet karşıtı gösteriler ve oturma eylemleri yapan öğrenciler, vergilerin kaldırılmasını talep ederek hükümetin devrilmesi için slogan attı.
İftar ve ödül töreni iptal edildi
Öte yandan Gazeteciler Sendikası, Salı günü Başbakan Hani el-Mulki himayesinde yapılması planlanan iftar programının da iptal edildiğini duyurdu. Meslekte 25 yılını dolduran gazetecileri onurlandırmak için her yıl yapılan ödül töreninin de Ramazan ayı sonrasına ertelenmesi kararlaştırıldı.
Milletvekili Hiba es-Sibag Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada, erteleme kararının iki sebepten kaynaklandığını belirtti. Milletvekili es-Sibag bu nedenleri şöyle açıkladı:
“Birincisi, gazetecilerin çoğunun oturma eylemlerini takip etmekle meşgul olması. İkincisi ise, milletvekillerinin ülkedeki ağır atmosfer nedeniyle böyle bir etkinliği protesto etmelerinin istenmesi.”