Berlin’deki Uluslararası İlaç Pazarı uzmanları raporunda, 2018 yılında ilaç şirketleri arasında daha önce görülmemiş bir savaşa dönüşeceği işaret edildi. Bu şirketlerin çoğu yeni ortaya çıkmakta olan biyo-ilaç firmalarına ait çok sayıda patent satın almak için hazırlıklarını tamamladı. Gözlemciler bugün yapılan hazırlıkların olağanüstü durumlarda olduğunu ifade etti. Bazı biyoteknoloji şirketlerini satın alınması hedeflenirken bir yandan da stratejik ticari entegrasyon hedefleniyor.
ABD Başkanı Donald Trump son yaptığı vergi reformları sayesinde tıbbi sektördeki alışveriş savaşının ve entegrasyon çalışmalarını durdurdu. Big Pharma gibi büyük şirketler bu vergi indirim mekanizmasıyla mümkün olan en büyük miktarda yeni gelişmiş ve akıllı ilaç patenti alabilmek için milyon dolarlarca tasarruf edebilecek.
İlaç üretim sektöründeki Alman uzman Sebastian Brewer, satın alma ve uluslararası ilaç pazarlarındaki entegrasyon bu yıl 418 milyar doların üzerine çıkabileceğini, bu oranın da geçtiğimiz yolun 2 katına çıkması anlamına geldiğini söyledi.
Ocak ayı imalatı 30 milyar dolara ulaştı
Brewer, Ocak ayında bu imalatların toplamı 30 milyar dolara ulaştığını ve bu durumun 2007 yılından bu yana ilaç sektöründe görülmediğini ifade etti. Uzman, Fransız şirketleri “Sanofi” ve ABD şirketi olan Selgenie grubu bu yılın ilk ayında 20 milyar doların üzerinde alım satım yaptığını kaydetti.
Uzman bunu uluslararası ilaç pazarlarındaki satın alma işlemlerini ‘kızıştırmak’ anlamına geldiğini, bunun da mevcut ilaç patentlerinin sona ermesi nedeniyle gerçekleştiğini belirtti. Uluslararası ilaç pazarlarında bu ilaçların Çinli şirketlere ait muadili olması nedeniyle ABD’li ve Avrupalı şirketler bu ilaçları satın alabilmek için harekete geçti.
Sanofi şirketi, diyabet tedavisinde kullanılan Lantus ilacının patentinin bitmek üzere olduğunu ve ilacın biosimilar adı verilen alternatif ilaçların kurbanı olduğunu belirtti.
Selgenie grubu için de kanser ilacı olan Revlimid için aynı durum geçerli. İlacın patenti 2022’de son bulacak.
Uzmanı Alexander Mulbach ilaç sektöründeki yatırımcıların satın alma gücünün, ABD ile Avrupa arasında değişeceğini açıkladı. ABD’deki yatırımcılar son vergi reformları sayesinde yeni ilaç üreten farmasötik veya biyoteknolojik bir şirketin satış değerinin yüzde 80’nine kadar teminat sunabilir. Bu oran geçtiğimiz yıl yüzde 40’tı. Avrupa’da, özellikle Almanya’da bu oran yüzde 65’e kadar ulaşabilir.
Bununla birlikte bu yıl her şey Bayer gibi yerel şirketlerin mevcut ihtiyaçlarına göre uluslararası satın alımlar yapmaları için yeni teşvik sağlayacak reformların beklendiği Alman vergi politikasına dayanıyor.
Uzman Mulbach, bu yıl Almanya’da gözle görülür bariz bir birleşme olmadığını ancak, Bristol-Myers Squibb’i 80 milyar dolara satın almayı planladığını söyledi. Ayrıca uzman, Pfizer şirketinin çeşitli maddi sıkıntılarla karşı karşıya olduğunu belirtti. Kalp ve damar hastalıkları ilacı Lipitor 2017 yılında 13 milyar dolardan 1.4 milyar dolara düştü. 2014 yılında toplam 7 milyar dolarlık satışa sahip olan Viagra, yılda 1 milyar dolardan fazla kazanmıyor. Bu nedenle Bristol-Myers Squibb satışı kurtarıcısı olacak. Bununla birlikte Pfizer, dünyanın en büyük ilaç firması olacak.