Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Venezuela muhalefetinden seçim boykotu | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Venezuela muhalefeti günlerdir, başkanlık seçimlerine katılıp katılmama konusundaki görüşlerini belirlemede kendi arasında bölünmüş durumda. Devlet Başkanı Nicolas Maduro’nun seçim tarihini açıklama kararı, muhalefetin önde gelen simalarının hapishanelerde veya sürgünde yaşıyor olmaları sebebiyle dağılmış olan Venezüella muhalefetine ani bir darbe oldu.

Demokratik Birlik için Yuvarlak Masa İttifakı (MUD) olarak bilinen muhalefet partileri koalisyonu, Nicolas Maduro’nun tekrar Devlet Başkanı olarak seçilmesini sağlayacağı gerekçesiyle 22 Nisanda yapılması planlanan seçimlere katılmayacağını açıkladı. MUD tarafından yapılan açıklamada, koalisyon seçimlerin sadece hükümet tarafından oynanan bir tiyatro olduğu ve meşru olmadığını iddia etti.

Muhalefetten gözlemci şartı

Koalisyon, seçim sürecinin ‘şeffaf’ olması ve uluslararası gözlemcilerin katılması durumunda seçimlere katılacaklarını belirtti.

Maduro’nun seçim tarihini değiştirdiğini söyleyen muhalifler, böylece muhalefetin seçimlere hazırlanmak için çok az zamanı kaldığını ve seçimlerin şeffaflık içerisinde gerçekleştirilemeyeceğini kaydettiler.

Mahlefetin önde gelen isimlerin hapse atıldığı ya da ülkeden kaçtığı için Maduro’nun zaferine kesin olarak bakılıyor.

Seçimler aynı tarihte yapılsın

Maduro günlerdir yasama seçimlerinin, başkanlık seçimleriyle aynı tarihte olması için erkene alma çağrısı yapıyordu.

Parlamentonun yenilenmesi için yapılacak olan yasama seçimlerinin erkene alınmasını öneren Maduro, başkanlık seçimlerinin ise ne olursa olsun gerçekleşeceğinin altını çizdi. Venezuela Devlet Başkanı, muhalefet koalisyonu MUD’un aldığı özgür ve adil olmadıkça seçimlere katılmayacakları kararını eleştirdi.

Üç partinin seçimlere katılımı yasaklandı

Öte yandan, Venezüella basınında yer alan haberlerde Devlet Başkanı Maduro’nun, ülkenin önde gelen üç büyük muhalefet partisinin 2018’de yapılacak başkanlık seçimlerine katılmalarını yasakladığını açıkladı. Maduro’nun, yerel seçimlere katılmayan ‘Önce Adalet’, ‘Halk İradesi’ ve ‘Demokratik Eylem’ partilerinin, başkanlık seçimlerine katılmalarının uygun olmadığı gerekçesiyle böyle bir karar aldığı kaydedildi.

Devlet Başkanı Maduro, aylar önce yapılan belediye seçimlerine katılmayan partilerin, bir daha seçimlere katılamayacağını açıkladı.

Muhalefetin kontrolü altındaki parlamentonun tartışmalı bir alternatifi olan ve Maduro taraftarlarının yönettiği Kurucu Meclis tarafından bu şartın tanındığı ve desteklendiği aktarıldı.

Lima Grubu’ndan uzlaşı çağrısı

Tüm bu gelişmeler ve muhalefetin aldığı karar, ‘Lima Grubu’ olarak adlandırılan blok katılımcısı 14 Latin Amerika ülkesinin dışişleri bakanlarının bir araya geldiği Venezuela konulu toplantının ardından geldi. Lima’da toplanan Latin Amerika ülkelerinin Dışişleri Bakanları, siyasi krizden geçen Venezuela’nın tartışılması için özel olarak düzenlenen toplantının sonunda, Venezuela Hükümeti’ne başkanlık seçimlerinin yeniden gözden geçirilmesi, özgür ve adil bir seçim olması için yeni bir takvim belirlenmesi çağrısında bulundular. Toplantı sonunda yayınlanan bildiride şu bilgilere yer verdi; “14 ülke, Venezuela’daki seçimlerin, demokratik, şeffaf ve inanılır olmasını ve tüm Venezüella siyasi partilerinin katılımını talep ediyor.”

Seçim tarihleri konusunda anlaşma sağlanamadı

Ülkenin yaşadığı siyasi krizden çıkış yollarını görüşmek üzere hükümet ve muhalefet partilerinin bir araya geldiği Dominik Cumhuriyeti görüşmelerinin çökmesinden sonra hükümet ve muhalefet arasında seçim tarihi konusunda uzlaşı sağlanamamasından sadece saatler sonra seçim otoriteleri tarafından seçim tarihiyle ilgili açıklamada bulunuldu.

ABD, Venezuela’da başkanlık seçimlerinin erkene çekilme kararını kınarken muhalefetin kararına destek verdiğini açıkladı.

Maduro, popülaritesini kaybetti

2013 yılında başkanlık koltuğuna oturan Maduro, ülke ekonomisinin çökmesi nedeniyle popülaritesinde yüzde 75’lik bir düşüş yaşandı. Muhalefet zayıf ve bölünmüş olmasına rağmen ülkedeki istikrarı sarsmayı başardı. Analistler Maduro’nun 2025 yılına kadar ikinci bir dönem daha geçirebileceği konusunda kuşkulular. Avrupa Birliği, seçimlerin sonucunu tanımaya hazır olmadığını belirtirken, Washington seçimlerin ne özgür, ne de adil olacağını söyledi.