Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Venezuela’nın komşu ülkeleri, sınırlarında olağanüstü hal ilan etti | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro yaklaşan başkanlık seçimlerinin hızlandırılmasını açıklamasının ardından Venezuela’dan gelen çok sayıda mülteci, Brezilya ve Kolombiya gibi komşu ülkelere akın etti.

Bu ülkelerdeki yetkililer, durumu kontrol etmek için çok sayıda güvenlik görevlisini harekete geçirdi. Öte yandan Kolombiya Devlet Başkan Juan Manuel Santos, yaşanan bu duruma Birleşmiş Milletlerin müdahale etmesi gerektiğini belirtti. Manuel Santos, Venezuela’ya geri dönmeyi düşünmeyen, sınırdaki Santander bölgesinde kalmaya gelen binlerce göçmen için yardım çağrısında bulundu. Kolombiya hastanelerindeki insani koşullar nedeniyle gurbetçiler için aşı yaptırmak veya çocuklarını Kolombiya topraklarında bırakan kadınlara yardımcı olmak neredeyse durma noktasında.

Brezilya Savunma Bakanı Raul Jungmann, ülkesinin Venezuela sınırındaki asker sayısını artırıp Kuzey Brezilya’ya kaçan on binlerce Venezuelalı mülteciyi taşımaya başlayacağını söyledi.

Venezuelalılar için sayım yapılacak

Brezilya Boa Vista Belediye Başkanı, Venezuela’dan gelen 40 bin mültecinin sağlık hizmetleri ve diğer kamu hizmetleri üzerinde olumsuz bir etkisi olduğunu söyledi. Bunun üzerine Jungmann, yetkili makamların Boa Vista şehrinde yiyecek, iş ve barınak arayışında olan Venezuelalıların sayısını öğrenmek için bir sayım yapacağını da sözlerine ekledi.

Sınırdaki birlik sayısı ikiye katlandı

Yerel yetkililerle bir araya gelen Jungmann toplantı sonrasında durumun insani drama dönüştüğünü söyledi. Açlık, işsizlik ve tıp eksikliği Venezuela vatandaşlarını ülkelerinden göç etmeye zorladığını ve Brezilya ordusunun sınırdaki birliklerin sayısını ikiye katladığını belirtti.

Siyasi açıdan bakıldığında, 22 Nisan başkanlık seçimlerine şaşkın olan Venezuela muhalefeti, Nicolas Maduro’nun tekrar seçilmesini boykot veya katılım konusunda hala tereddüt gösterdiğini açıkladı.

Öte yandan, ABD Dışişleri Bakanlığı, “seçimlerin tüm siyasi partilerin onayına sahip olmadığını ve rekabet imkânını kısıtladığını” açıkladı. Seçim yetkilileri, Dominik Cumhuriyeti’nde hükümet ve muhalefet arasındaki müzakerelerin başarısız geçmesinin ardından seçim tarihini öne alma kararının ilan edildiğini belirtti. Muhalefet alınan bu kararın “demokratik birlik tablosu”nu zayıflatan bir karar olduğunu açıkladı.
Yetkililer, “Demokratik Birlik Tablosu” koalisyonunun başkanlık seçimlerine şimdiye kadar iki kez seçilmiş olan Enrique Caprrilis ve ev hapsinde olan Leopoldo Lopez gibi iki üst düzey yetkilinin katılmasını engelledi. Buna karşılık, Venezuella’nın sağcı muhalefet lideri Julio Borges, yaşanan ciddi bölünmeden dolayı muhalefete birleşik bir cephe oluşturmak için çağrıda bulundu.

Maduro yeni bir görev çağrısı yaptı

Yaklaşık 30 parti, Maduro’yu iktidardan uzak tutmak için bir strateji üzerinde anlaşmaya varamadı. Bu çekişme, 2017’de 125 kişinin öldüğü dört ay süren protesto gösterilerinde şiddetli bir döneme tanık oldu.

2013’ten beri iktidarda olan ve ciddi bir ekonomik kriz ortamında popülaritesini büyük oranda kaybeden Maduro, yeni bir görev çağrısı yapıyor.

Siyasi analist Francine Jacom, “Şu olayda, muhalefet birleşemediği takdirde Maduro’nun ufuktaki zaferi oldukça açıktır” dedi.

Öte yandan, Başkan Maduro, muhalefet San Domingo’daki müzakerelerin sonucu olan belgeyi, şu anda askıya alınmış olsa bile daha sonra imzalamayı kabul ederse, onlarla diyaloğu sürdürmeye hazır olduğunu bildirdi.

Maduro, Washington tarafından eleştirilen bu seçimlerin sonuçlarını ABD, Kolombiya gibi bazı ülkelerin tanımayacağını söyledi.