Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Washington, Arakan’daki etnik temizlikten sorumlu olanların hesap vermesini istedi | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

ABD Dışişleri Bakanı Tillerson, 15 Kasım’da Myanmar’a gerçekleştirdiği ziyaret ve yaptığı görüşmeler ışığında, Arakan’daki son durumu değerlendirdi.

“Sorumluların yargı önüne çıkarılması için ABD elinden geleni yapacak”

Yaptığı açıklamada, “Myanmar hükümeti ve güvenlik güçleri, sınırları içindeki herkesin insan haklarına saygı göstermeli ve bunu yapmayanları sorumlu tutmalıdır” ifadesini kullanan Tillerson, doğrudan isim veya kurum zikretmeden sorumluların yargı önüne çıkarılması için ABD’nin elinden geleni yapacağını kaydetti.

“Yeni yaptırımlar getirmeye hazırlanıyoruz”

“Mevcut olguların çoğunu araştırıp analiz ettikten sonra Arakan eyaletindeki (Rakhine) durumun, Müslüman Arakanlı (Rohingya) topluluğa karşı etnik temizlik olduğuna eminiz” ifadelerini kullanan Tillerson, şiddete sebep olan kişileri hedef alan yeni yaptırımlar getirmeye hazırlandıklarını ifade etti.

Önceliğin, yerinden edilmiş kişilerin geri dönüşünün sağlanması olduğunu söyleyen Tillerson, ABD’nin mültecilerin ülkelerine geri dönmesi için Myanmar ve Bangladeş arasında yapılan anlaşmayı memnuniyetle karşıladığını belirtti.

Tillerson, Myanmar’daki durumun çok zor ve karmaşık olduğunu, bu nedenle krize bir çözüm bulmak için tüm tarafların birlikte çalışmalarının gerektiğini sözlerine ekledi.

“Myanmar’da demokratik bir hükümetin varlığına ihtiyaç var”

ABD Dışişleri Bakanlığı Doğu ve Pasifik Bölgesinden Sorumlu Bakan Yardımcısı Susan Thornton, “Ülkede, azınlık haklarına saygı duyan ve azınlıklar arasında uzun süredir devam eden çatışmayı sona erdirecek, demokratik bir hükümetin varlığına ihtiyaç var” dedi.

Thornton, “Myanmar’daki durum çok zor. Çünkü aynı ülkede yaşayan, farklı kültürlere sahip çok sayıda azınlık var. Budizm ülkenin resmi dini olup, nüfusun büyük çoğunluğu tarafından benimsendi” değerlendirmesinde bulundu.

Asıl sorunun, ordunun büyük kontrol yetkisi olduğunu söyleyen Thornton, “Hükümetin kontrolü dışında birçok şey var. Azınlık sorununa radikal bir çözüm bulmak zor hale getiriliyor. Özellikle Arakan’ın daha fazla zamana ihtiyacı var” şeklinde konuştu.

Ülkesinin, Kofi Annan tarafından yapılan önerilere bağlı olduğunu ifade eden Thornton, “ABD, yerinden olmuş ailelere ve Arakan eyaletindeki mültecilere maddi destek sağlamaktadır.”

Arakan’da, yaklaşık 1,1 milyon Müslüman azınlığın yaşadığı kriz, on yıllardır karşılaşılan en büyük ve en ciddi insan hakları ihlali haline geldi.