Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Washington: DEAŞ, petrol kuyularını yakarak Irak’ta uzun vadeli zararlara sebep oldu | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

ABD’li yetkililer, DEAŞ’ın Irak’ta yenilgisinin ardından bölgedeki petrol kuyularında çıkardıkları kıvılcımın bölgeye kısa sürede yayılması konusunda uyardı.

ABD’li yetkililer, eski Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin’in güçleri tarafından 1991’de Kuveyt’teki petrol alanlarına açtıkları ateş sonucunda bölgede oluşan yıkım ve çevresel zararları araştırmıştı.

Zehirli miras

Yetkililer, Washington Post’a, “Petrol kuyularının yakılması, Irak’ın doğal çevresini olumsuz etkiledi. Bu, birçok hayvanın ölümüne, yeşil alanların bozulmasına, çocuk ve yaşlılar için kronik solunum yollarına neden olan zehirli bir mirastır” açıklamasında bulundu.

DEAŞ ile üç yıl boyunca süren savaş sırasında petrol tesislerinin durumunu takip eden bir ABD’li yetkili şunları kaydetti; “Bu hasar, Irak ve Suriye’de ekmek sepeti olarak görülen alanı etkiledi. Bölge kasıtlı bir şekilde yıkıcı endüstriyel eylemler ile kirletildi. “Petrollerle dolu çukurlar, nehre dökülmüş ve yanmış petrol külleri gördük. Tarlaların hepsi de kirlenmişti. Tüm bunlar, yetkililerin temiz yiyecek ve temiz su temin etmesini zorlaştıracaktır.”
Kuzey Irak’ta Kayyara kasabasında yakılan petrol kuyularından çıkan zehirler, Kuveyt’te yaşananlardan farklı olarak, nüfusun yoğun olduğu bölgelere yerleşti.

DEAŞ 2 milyon varil petrol kaybına neden oldu

Öte yandan BM’nin aynı konuyla ilgili hazırladığı raporda, terör örgütü DEAŞ’ın, 2016 yazından itibaren bir yıl içinde, bir kısmı yanarak bir kısmı ise toprağa karışarak 2 milyon varil petrolün kaybına sebep olduğunu belirtti.

Raporda, çevredeki uzmanların yaptığı açıklamalarda, petrolün Bağdat’a ve Basra’ya uzanan, milyonlarca Iraklı kişinin hayatının belkemiğini oluşturan Dicle Nehri’nin suyuna karıştığına işaret edildi.

Bölge, dünyanın en büyük kükürt rezervlerinden birine sahip

Ayrıca rapora göre, DEAŞ, Kayyara kasabasının kuzeyinde bir kükürt fabrikası yaktı ve havada 35 bin ton kükürt sızıntısı meydana geldi. Bölge, dünyanın en büyük kükürt rezervlerinden birine sahipti. DEAŞ geçen yılın başında, Irak silahlı kuvvetlerinin ilerlemesini engellemek için fabrikayı yaktı.

Rapor ayrıca, Kayyara bölgesindeki fabrikalarda ve diğer tesislerdeki yangınlara yer verdi. Hazırlanan raporda, DEAŞ’ın Irak’taki Hemrin Dağları’na, Fırat nehri yakınlarındaki çiftlik ve petrol sahalarına ve Suriye’nin Deyr-i Zor bölgesine kadar geniş bir alanda çeşitli çevresel sabotaj eylemleri gerçekleştirdiği belirtildi.