Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Washington ile Pyongyang arasındaki 70 yıllık gerginlik | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

ABD Başkanı Donald Trump ve Kuzey Kore lideri Kim Young-un iki ülke arasında İkinci Dünya Savaşı’nın sona ermesinden bu yana devam eden gerginlikten sonra bir araya gelme kararı aldı.

İşte iki ülke arasında 70 yıldır yaşanan olaylar;

1945; Japonya’nın Kore Yarımadası’nı işgalinin sona ermesi

Japonya’nın Kore Yarımadası’nı işgali, 1945 yılında İkinci Dünya Savaşı’nın sona ermesi ile Japonya’nın yenilgiye uğraması üzerine sona erdi. Yarımada, 38. kuzey paraleli sınır olmak üzere Sovyetler Birliği (SSC) ve Çin etkisindeki Pyongyang yönetimi ile ABD etkisindeki Seul yönetimi arasında paylaştırıldı.

1953; ABD’nin müdahalesi ile Güney Kore’nin Kuzey Kore işgalinden kurtarılması

İkinci Dünya Savaşı’ndan 5 yıl sonra 1950 yılında, SSCB ve Çin’in desteğini alan Kim İl-song liderliğindeki Kuzey Kore, Güney Kore topraklarını işgal etti. Ancak ABD ordusunun müdahalesiyle Seul kurtarıldı ve iki ülke arasında 1953 yılında barış anlaşmasına dönüşmeyen bir ateşkes imzalandı.

1968; Kuzey Kore’nin ABD istihbarat gemisini alıkoyması

Kuzey Kore yönetimi, 23 Ocak 1968 günü, kara sularını ihlal ettiği gerekçesiyle USS Pueblo adlı bir ABD istihbarat gemisini mürettebatıyla birlikte alıkoydu. ABD ise Kuzey Kore’nin iddialarını yalanlarken, gemi mürettebatı 11 ay sonra serbest bırakıldı.

1994; Dönemin ABD Başkanı Bill Clinton’ın isteği üzerine eski başkan Jimmy Carter’ın Kuzey Kore ziyareti

Ocak 1994’te ilk kez bir ABD Başkanı, Kuzey Kore’yi ziyaret etti. Dönemin ABD Başkanı Bill Clinton’ın isteği üzerine eski başkan Jimmy Carter, Kuzey Kore’ye resmi bir ziyaret gerçekleştirdi.

Kuzey Kore’nin nükleer silah geliştirme programını durdurması

Carter’ın ziyaretinden sonra vefat eden Kuzey Kore lideri Kim İl-song-un yerine oğlu Kim Joung-il geçti. Ekim ayında ise ABD ve Kuzey Kore arasında bir anlaşma imzalandı ve Kuzey Kore, nükleer silah geliştirme programını durdurduğunu ilan etti.

1998; Kuzey Kore tarafından uzun menzilli balistik füze denemesi

Pyongyang yönetimi, 1998 yılında yeniden uzun menzilli balistik füze denemesi yaptı. Ancak bu denemeden bir yıl sonra 1999’da Kim Joung-il, balistik füze denemelerini durdurduğunu açıkladı. Washington yönetimi de Kuzey Kore’ye yönelik ambargolarını hafifletme kararı aldı.

2000; ABD Dışişleri Bakanı Madeleine Albright‘ın Kuzey Kore ziyareti

ABD Dışişleri Bakanı Madeleine Albright, 2000 yılının Ekim ayında, Pyongyang’da Kuzey Kore lideri Kim Joung-il ile bir görüşme gerçekleştirdi.

2002; ABD Başkanı George W. Bush, İran, Irak ve Kuzey Kore’yi “Şer ekseni” olarak niteledi

Ocak 2002’de, dönemin ABD Başkanı George W. Bush, İran, Irak ve Kuzey Kore’yi “Şer ekseni” olarak niteledi. Washington yönetimi, Pyongyang’ı 1994 yılında imzalanan anlaşmayı ihlal ederek yeniden nükleer silah geliştirmekle itham etti.

2004-2006; Bush’a ‘diktatör’ benzetmesi ve Pyongyang’ın ilk nükleer füze denemesi

Ağustos 2004’te, Kuzey Kore yönetimi, ABD ile nükleer silah konusunda müzakere yürütmenin imkansız olduğunu açıklayarak, ABD Başkanı Bush’u “Hitlervari bir diktatör” olarak niteledi. Pyongyang yönetimi, 2006 yılında ise ilk nükleer füze denemesini gerçekleştirdi.

2008; ABD, Kuzey Kore’yi terör listesinden çıkardı

2008 yılında, ABD yönetimi, Kuzey Kore’yi nükleer füze programını denetime açması karşılığında teröre destek veren ülkeler listesinden çıkardı.

ABD, 1987 yılında Güney Kore’ye ait bir yolcu uçağının düşürülmesinden sorumlu tuttuğu Kuzey Kore’yi 1888 yılında teröre destek veren ülkeler listesine almıştı. Düşürülen Güney Kore uçağında bulunan 115 yolcu hayatını kaybetmişti.

2016; ABD’li öğrencinin Kuzey Kore’de tutuklanması

2016 yılında, Otto Warbier adında bir ABD’li öğrenci, Kuzey Kore güvenlik güçleri tarafından, yargıya ait bilgileri çalmak suçlamasıyla tutuklandı. Warmbier, 15 ay boyunca hapishanede tutulduktan sonra ABD’ye iade edildi, ancak iade edilmesinden bir hafta sonra vefat etti.

Kuzey Kore, çeşitli iddialarla birçok ABD vatandaşını tutukladı. 3 ABD’li hala Kuzey Kore’deki hapishanelerde tutuluyor.

2 Ocak 2017; Trump’tan Kuzey Kore iddiası

2 Ocak 2017 tarihinde, ABD Başkanı Donald Trump, Kuzey Kore’nin ABD topraklarını vuracak menzile sahip bir nükleer füzeyi asla üretemeyeceği iddia etti.

Haziran 2017; Kim Young-un’un ABD’yi tehdit etmesi

Aynı yılın Haziran ayında ise Kuzey Kore yönetimi, kıtalararası menzilli iki füze denemesi gerçekleştirdi. Kuzey Kore lideri Kim Yong-un, “ABD artık füze menzilimizde” dedi.

28 Ağustos 2017; Kuzey Kore’nin Japonya üzerinden uzun menzilli füze denemesi

Kuzey Kore, 28 Ağustos 2017 tarihinde, Japonya üzerinden yeni fırlattığı yeni uzun menzilli füzelerini denedi. Trump, Kuzey Kore ile müzakere yürütmenin çözüm olmayacağını açıkladı.

3 Eylül 2007; Hidrojen bombası denemesi

3 Eylül 2017 tarihinde, Kuzey Kore yeni bir füze denemesi gerçekleştirdi. Pyongyang yönetimi, denemesini gerçekleştirdikleri füzenin Hidrojen bombası olduğunu ilan etti.

Trump’ın Kim’i ‘Roket Adam’ olarak nitelemesi

ABD Başkanı Donald Trump, Birleşmiş Milletler (BM) oturumunda yaptığı konuşmada, Kuzey Kore’yi tamamen yok etmekle tehdit ederek Kim Young-u “Roket adam” olarak niteledi. Bu konuşmadan sonra 23 Eylül 2017 tarihinde, ABD tarafından, Kuzey Kore’nin muhtemel füze saldırısına karşı Kore sahilleri yakınlarına füze bataryaları yerleştirildi.

Trump’ın tehditlerine cevap veren Kuzey Kore lideri Kim Young-un, Trump’ın kendilerine karşı savaş açtığını iddia ederek, ABD uçaklarını düşürmekle tehdit etti.

Şubat 2018; Pyong Chang Kış Olimpiyatları

Şubat 2018’de, Güney Kore’nin PyongChang kentinde düzenlenen kış olimpiyatlarında, Yarımada’nın iki ülkesi arasında sürpriz bir yakınlaşma yaşandı. İki ülkenin temsilcileri, Pyongyang’da bir araya geldi.

Güney Kore Ulusal Güvenlik Danışmanı Chung Eui-yong Kuzey Kore lideri Kim Young-un’un ABD ile müzakerelere başlamaktan söz ettiğini ve nükleer programı durdurmayı kabul edebileceğini bildirdiğini açıkladı.

Chung Eui-yong, 8 Mart günü Beyaz Saray’a gerçekleştirdiği ziyarette, Kuzey Kore lideri Kim Young-un’un Mayıs ayında ABD Başkanı Donald Trump ile bir görüşme gerçekleştirmek istediğini bildirdi.

Kim’in davetine Trump’dan olumlu cevap

Beyaz Saray tarafından yapılan açıklamada, Trump’un Kuzey Kore liderinin davetini kabul ettiği ancak bu ülkeye yönelik yaptırımların devam edeceği ifade edildi.