Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Washington, ‘uygun koşullar altında’ Pyongyang ile görüşmelere açık | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

ABD Başkanı Donald Trump, ABD’nin uygun koşulların sağlanması halinde Kuzey Kore ile görüşmeye hazır olduğunu belirtti.

Pazar günü Kış Olimpiyatlarının kapanış töreninde Güney Kore Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan, Kuzey Kore, ABD ile görüşmeye ‘hazır’ açıklamasının ardından dün, Washington’da eyalet valileri ile bir araya geldiği toplantıda konuşan ABD başkanı, “Aramız oldukça gergindi. İlk kez bizimle konuşmak istiyorlar. Ne olacağını göreceğiz” ifadelerini kullandı.

Güney Kore tarafından yapılan resmi açıklamada, Kuzey Koreli heyetin, Güney Kore ile arasındaki ilişkilerin yanı sıra aynı zamanda ABD ile ilişkilerini de düzeltmesi gerektiği konusunda anlaşmaya varıldığı belirtildi.

Yeni yaptırımlar ‘savaş eylemi’

Bu adım, Washington’un Pyongyang’a yeni yaptırımlar uygulamasından sadece birkaç gün sonra geldi. Trump, cuma günü yaptığı açıklamada, “Yaptırımlar işe yaramazsa ikinci aşamaya geçmek zorunda kalacağız” ifadelerini kullanmış, Pyongyang ise yeni yaptırımları ‘savaş eylemi’ olarak nitelendirmişti.

Güney Kore Cumhurbaşkanı Moon Jae-in, salı günü ABD’ye Pyongyang ile müzakerelerde bulunması için ‘şartlarını sınırlama’ çağırısında bulurken, Jae-in’in danışmanı, gerginliği düşürmenin yollarını görüşmek üzere Kuzey Koreli bir generalle görüşme yaptı.

Kış Olimpiyatları barış için belirgin rol oynadı

Seul, Barış oyunları adı verilen ve Güney Kore’nin PyeongChang şehrinde düzenlenen Kış Olimpiyatlarını başarıyla tamamlamak için her türlü çabayı sarf etti. Olimpiyat oyunları, iki Kore arasında uzlaşının başlaması için belirgin bir rol oynadı.

Kuzey Kore, olimpiyatları fırsata çevirmek istedi

Kuzey Kore bu etkinliği, sadece oyunlara sporcu göndermek veya sanatçılar ile ponpon kızlar göndererek değil, bir uzlaşı hamlesi başlatmak için kullandı. Kuzey Koreli lider Kim Jong-un, önce kız kardeşini Oyunların açılış törenine, ardından General Kim Young-chul’u kapanış törenine gönderdi.

Olimpiyatlarda, Kuzey Kore heyeti ile ABD’li temsilciler arasında herhangi bir görüşme yapılmadı. Bununla birlikte Washington, cuma günü, Pyongyang için yeni yaptırımlar açıkladı. ABD bu yaptırımları, ‘Şimdiye kadar bir devlete yönelik uygulanan en ciddi yaptırımlar’ olarak niteledi.

“ABD ve Kuzey Kore en kısa zamanda bir araya gelmeli”

Güney Kore Cumhurbaşkanı, Çin Halk Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı Liu Yandong ile yaptığı bir görüşmede, “ABD’nin görüşmeler için şartlarını sınırlaması ve Kuzey Kore’nin de silahsızlanma yönündeki kararlılığını göstermesi gerektiğine inanıyorum” ifadelerini kullandı. Pekin’e bu yönde çalışma çağrısında bulunan Cumhurbaşkanı Jae-in, “ABD ve Kuzey Kore’nin mümkün olan en kısa zamanda bir araya gelmeleri çok önemli” şeklinde konuştu.

Kuzey Koreli General Yong-chul ile pazar günü yaptığı görüşmede Jae-in, Kuzey Kore’yi mümkün olan en kısa sürede Washington ile görüşmeye çağırdı. Seul’e göre, General Yong-chul, Pyongyang’ın ABD ile görüşmek istediğini dile getirdi.

ABD- Kuzey Kore ilişkileri

ABD, Başakn Trump tarafından dün yapılan uygun koşulların sağlanması halinde Kuzey Kore ile görüşmelerin yapılabileceğine dair yaptığı açıklamaya kadar Kuzey Kore ile herhangi bir müzakerenin yapılması ihtimaline uzak duruyordu.

Pazar günü Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi, “Kuzey Kore’nin diyalog başlatma isteğini dile getiren mesajın temelinde silahsızlanmanın hedeflenip hedeflenmediği göreceğiz. Yoğun baskı kampanyasının Kuzey Kore’nin silahsızlandırılıncaya kadar devam etmelidir.”

Kuzey Kore diyaloga açık

General Kim Yong-chul, Pazartesi günü, Güney Kore Cumhurbaşkanı’nın bazı yakın danışmanları ile bir araya geldi. Bu görüşmeler, Cumhurbaşkanı Jae-in’in ifadelerinde, ‘Kuzey Kore’nin kapıları ABD ile diyaloga açık’ ifadeleri ile yer buldu.

Seul’de, Kuzey Kore bayrağı yakıldı

Öte yandan, Güney Kore birkaç gün boyunca, muhafazakâr muhalifler tarafından ölümü hak eden bir ‘savaş suçlusu’ olarak görülen Kuzey Koreli generalin ülkede bulunmasına karşı yapılan protesto gösterilerine sahne oldu.
Kim Jong-chul’un, Kuzey Kore casus operasyonlarını yürüten İnceleme Genel Bürosu’nun başında görev yaptığına ve 2010 yılında Güney Kore savaş gemisi ‘Cheonan’ın batırılmasını emrederek 46 denizcinin ölmesine neden olduğuna inanılıyor. Kuzey Koreli heyetin kaldığı Seul’deki lüks otel önünde protestolarda bulunan onlarca gösterici, generalin resimlerini ve Kuzey Kore bayrağını yaktılar. Diğer şehirlerde de yüzlerce gösterici ‘suçlu’ olduğuna inandıkları Kim Young-chul’un tutuklanmasını isteyen pankartlarla gösteriler düzenlediler.