Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Washington’da Esed rejimine askeri müdahale tartışmaları | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Esed rejiminin kimyasal silah kullanmaya ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararlarını ihlal etmeye devam etmesi ABD yönetiminin rejim güçlerine yönelik yeni bir bombardıman düzenleme ihtimalini güçlendiriyor. Askeri kaynaklar, ABD yönetiminin rejime karşı askeri seçenekleri incelediğini doğruladı.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Esed rejiminin Şam’ın Doğu Guta bölgesinde kimyasal silah kullanması nedeniyle Washington’da rejim güçlerine yönelik bombardıman gerçekleştirilmesi için plan yapıldığı yönünde medyaya yansıyan iddiaları yalanlarken, Pentagon Sözcüsü Adrian Rankin-Galloway, “Henüz bir askeri plan üzerinde çalışmıyoruz” dedi.

Galloway’ın açıklaması, Washington Post gazetesinde yer alan “Trump yönetimi, Esed rejiminin, Doğu Guta’ya yönelik kimyasal silah kullanılması üzerine Şam’a karşı yaptırım alternatifleri üzerinde duruyor” şeklindeki haberden sonra geldi.

Şam yönetimine karşı alternatif yaptırımlar

ABD Başkanı Donald Trump, geçtiğimiz hafta, müsteşarlarından ve yetkililerden Esed rejiminin Doğu Guta’daki sivillere yönelik kimyasal silah kullanması üzerine Şam yönetimine karşı alternatif yaptırımlar sunmalarını istemişti.

Trump, askeri seçenek için henüz onay vermedi

Washington Post gazetesinin önceki gün, Beyaz Saray yetkililerine dayanarak yayınladığı habere göre, Başkan Trump, geçtiğimiz hafta, Savunma Bakanı Jim Mattis, Beyaz Saray Genel Sekreteri John Kelly ve ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Korgeneral Herbert Raymond McMaster ile Beyaz Saray’da düzenlediği toplantıda, Esed rejimine yönelik askeri seçeneği ele aldı. Habere göre, Trump henüz askeri seçeneğin hayata geçirilmesi için onay vermedi.

Mattis, askeri seçeneğe karşı

Rus haber ajansı RIA Novosti’nin üst düzey bir ABD’li yetkiliye dayanarak verdiği haberde ise Beyaz Saray’da gerçekleşen toplantıda, Mattis’in askeri seçeneğe şiddetle karşı çıktığı McMaster’in ise bu seçeneğe destek verdiği ifade edildi. Trump’ın masaya getirilen seçeneklerden herhangi birini onaylamadığı bilgisi verilen haberde, toplantıda sadece Suriye’deki durumun değerlendirilmesiyle yetinildiği kaydedildi.

ABD’den Rusya’ya Doğu Guta suçlaması

Beyaz Saray’da gerçekleştirilen askeri seçenek istişareleri, Suriye’de Rusya ve İran ile ABD ve müttefikleri arasında gerilimin arttığı bir zamanda geldi. Washington yönetimi, başta Doğu Guta olmak üzere Esed rejiminin kuşatma bölgelerine insani yardım ulaştırılmasına izin vermemesi ve BMGK kararlarını ihlal etmesi nedeniyle Moskova yönetimine suçlamalar yöneltmişti.

Esed rejiminin reddetmesine rağmen rejim güçleri tarafından kimyasal silah kullanıldığını doğrulayan raporların yayınlanması üzerine Beyaz Saray’dan Moskova yönetimine sert eleştiriler yöneltilmişti. ABD yönetimi, ayrıca, İran’ın Esed rejimine silah ve militan yardımı yapmasının Suriye’deki savaşın gidişatını Esed rejimi lehine çevirdiğini ve sivil kayıpların artmasına neden olduğunu dile getirmişti.

ABD, rejime karşı askeri müdahalede bulunmakta kaçınıyor

ABD ordusu, Esed rejimine bağlı güçlerin, 4 Nisan 2017 günü, İdlib’in Han Şeyhun kasabasına yönelik düzenlediği ve 100’ü aşkın sivilin ölümüne neden kimyasal saldırı sonrası Başkan Trump’ın emriyle Esed rejimine ait askeri üslere füze saldırıları gerçekleştirmişti.

Suriye’de 2011 yılında başlayan savaşın devam ettiği 7 yıl boyunca bu ülkeye askeri müdahalede bulunmaktan kaçınan ABD yönetimi, rejim güçlerinin Ağustos 2013’te Şam’ın Doğu Guta bölgesine düzenlediği ve bin 400 kişinin ölümüne neden olan kimyasal saldırıya rağmen rejime müdahale etmemişti.