Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Yaptırım listesindeki Myanmarlı general görevden alındı | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Arakanlılara yönelik şiddette payı bulunduğu gerekçesiyle AB’nin yaptırım listesine alınan Tümgeneral Maung Maung Soe Myanmar yönetimi tarafından görevinden alındı. Batı ülkeleri Arakan krizinin çözümü için atılan adımlara hız verdi.

Myanmar ordusu, Avrupa Birliği’nin (AB) Arakanlılara (Rohingyalar) yönelik cinayet ve cinsel tacizin de aralarında bulunduğu insan hakları ihlalleriyle suçlanan yetkililere yönelik aldığı yaptırımlarda adı geçen üst düzey askeri bir yetkiliyi görevden aldı.

Myanmarlı siyasetçiler, ordunun ihlallerini durdurmak için gerekli önlemlerin alınmaması nedeniyle sert eleştirilere maruz kaldı.

Ordu dün Facebook sayfası üzerinden yaptığı açıklamada, Arakan’ın (Rakhine) batısında görevli Tümgeneral Maung Maung Soe’un görevini yerine getirmemesi nedeniyle görevden alındığını açıkladı.

Myanmar, Arakan’da 700 bin Arakanlının Bangladeş’e kaçmasına neden olan şiddeti başlatmakla suçlanıyor. Birleşmiş Milletler (BM) ve bazı Avrupa ülkeleri söz konusu şiddeti ‘etnik temizlik’ olarak tanımlıyor.

AB, hafta başında alınan kararla 7 üst düzey askeri yetkilinin mal varlığını dondurdu ve birlik ülkelerine seyahat yasağı getirdi.

Ordu, Facebook üzerinden yaptığı açıklamada Maung Maung Soe’un Arakan eyaletini istikrara kavuşturmak için yaptığı çalışmalar sırasındaki ihmallerini araştırmak için görevinden uzaklaştırıldığını bildirdi.

Batı’nın Myanmar yaptırımları

Tümgeneral Maung Maung Soe, Arakan krizi ile bağlantılı olarak ABD tarafından kasım ayında yaptırım listesine alınmıştı.

Ordu, Avrupa yaptırımlar listesinde olan Özel Harekât Dairesi Başkanı Korgeneral Aung Kyaw Zaw’ın sağlık durumu nedeniyle istifaya zorlandığını duyurdu.

Kanada pazartesi günü yaptığı açıklamada AB’nin 2017’nin ikinci yarısında Arakan’da insan haklarını ihlal eden ve yaşanan vahşetle bağlantısı olan 7 kişiye yaptırım uygulayacağını açıkladı.

Myanmarlı yetkililer katliam, cinsel şiddet ve Arakan halkının evlerinin sistematik olarak ‘yakılmasından’ sorumlu tutuluyor.

Arakanlı mültecilerin büyük çoğunluğu Bangladeş’teki kamplara yerleşti. İki ülke arasında Arakanlıların Myanmar’a dönüşüyle ilgili anlaşma imzalanmasına rağmen mülteciler korktuklarını ve hayatları güvence altına alınmadan geri dönmeyeceklerini aktardı.

Myanmar ile ABD heyetleri bu ay gönüllü geri dönüşü teşvik için güvenliğin sağlanmadığı belirtilen Arakan’daki durum hakkında saha değerlendirmesi yapılmasına izin veren bir anlaşma imzaladı.

Myanmar lideri Aung San Suu Kyi, Arakanlıların yanında yer almadığı ve ordu üzerinde hiçbir etkisi bulunmadığı gerekçesiyle sert eleştiriler aldı.