Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Yardım kuruluşlarından dünyaya ‘Gazze’yi kurtarın’ çağrısı | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Gazze Şeridi’nde faaliyet gösteren hayır kuruluşları, bölgedeki yaşam koşullarının ‘felaket’ boyutuna ulaştığını belirterek, ‘Gazze’yi kurtarın’ ismi altında bir kampanya başlattı.

“Gazze’de hayat şartları çöküş noktasına geldi”

Bağımsız Yardım Kuruluşları Birliği Koordinatörü Ahmed el-Kurd, Gazze kentinde düzenlediği basın toplantısında, İsrail’in 11 yıldır abluka altında tuttuğu bölgedeki hayat şartlarının gittikçe ağırlaştığını ve çöküş noktasına geldiğini söyledi.
Kampanya ile Gazze’nin ihtiyaçlarını karşılamak üzere dünya kamuoyunu harekete geçirmeyi amaçladıklarını belirten Kurd, “Abluka nedeniyle Gazze’de fakirlik yüzde 80’e, işsizlik yüzde 50’ye çıktı. Yoksulluk sınırının altında yaşayanların oranı ise yüzde 65’e ulaştı” dedi.
Ayrıca Kurd, Gazze Şeridi’ndeki sağlık durumunun son derece tehlikeli bir düzeye ulaştığını da sözlerine ekledi.

‘Gazze’yi kurtarın’ kampanyası, grevden sonra başladı

‘Gazze’yi kurtarın’ kampanyası, yaşam koşullarının ağırlaşmasını protesto etme amacıyla, Filistin Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Velid el-Husari tarafından Gazze Şeridi’nde başlatılan grevden sonra geldi.

Gazzeli vatandaşlar, grev esnasında alışveriş yapmayı durdururken, tüccarlar da mal talebindeki düşüşten şikayet ederek, yeni mal alımında bulunmaktan çekindiler.

İsrail’den Gazze’ye ticari mal geçişleri için kullanılan Kerm Ebu Salim Sınır Kapısı’ndan son dönemde geçiş yapan yük araçları sayısında azalma görülürken, günlük ticari kamyon sayısı önceden 1000 iken, Filistinli tüccarların talebi üzerine 350 kamyona kadar düştü.

“Önemli ve zorunlu birçok sağlık hizmeti durdu”

Filistin Sağlık Bakan Yardımcısı Yusuf Ebu Riş dün yaptığı açıklamada, Gazze’deki sağlık koşullarının, hastanelerde ve bakım merkezlerinde jeneratörlerin çalıştırılması için gereken yakıt miktarlarının giderek azalmasıyla kritik boyuta ulaştığına dikkat çekerek, önemli ve zorunlu birçok sağlık hizmetinin durduğu bilgisini verdi.

21 yardım kuruluşu yöneticisinden, ABD yönetimine mektup

Gazze Şeridi’nde faaliyet gösteren 21 yardım kuruluşunun yöneticileri, ABD Başkanı Donald Trump yönetiminde üst düzey yetkililere bir mektup göndererek, BM ajanslarının Filistinlilere para yardımında bulunması yönünde talepte bulundu.

Mektupta yöneticilerinin imzası bulunan sivil toplum örgütleri arasında, Save the Children, Oxfam, CARE USA, Refugees International ve International Rescue Committee bulunuyor.

Yardım kuruluşları, ABD yönetimine gönderdiği mektupta, 11 yıldır abluka altında bulunan Gazze’ye fon desteğinin askıya alınmasıyla, Filistin’in gıda, sağlık, eğitim ve gerekli desteğe erişimi konusundaki endişe dile getirildi.

BM Dünya Gıda Programı’nın yardımlarını askıya almasıyla durum kötüye gitti

Bölgede 1 milyondan fazla kişinin acil insani yardımlarla hayatını idame ettirdiğine dikkati çeken Ahmed el-Kurd, BM Dünya Gıda Programı’nın yardımlarını askıya almasıyla 60 bin ailenin durumunun iyice kötüye gideceği uyarısında bulundu.

Fetih Hareketi Merkez Komitesi Üyesi ve Sivil İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Hüseyin eş-Şeyh, Gazze Şeridi’ndeki ablukanın kaldırılması ve yıllarca içeri girmesi yasaklanan tüm malzemelerin yasağının kaldırılmasını talep etti.

“Gazze’deki acıların büyüklüğünü anlıyorum. Ancak, umarım herkes, vatandaşları rahatlatmak için her türlü çabayı gösterdiğimizden emindir” diye konuşan Eş-Şeyh, Refah sınır kapısının açılması için Mısır ile görüşmelerin devam ettiğini belirtti.

Eş-Şeyh, Mısır tarafı, sınır kapısını insani nedenlerle açmanın önemini kabul etmekle birlikte, Sina’nın maruz kaldığı terörizm sonucunda, bizim de hak verdiğimiz bazı özel koşullar olduğunu ifade etti.

Hüseyin eş-Şeyh, “Mısır tarafı, uygun koşullar sağladığı takdirde, geçişi her an açacağına dair söz verdi” diyerek sözlerini noktaladı.