Yemen Islah Partisi, başta Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) olmak üzere birçok ülke tarafından terör örgütü listesine alınan İhvan-ı Müslimin ile ilişkisini bitirdiğini duyurdu. Parti kaynakları ayrıca Nobel Ödülü alan Tevekkül Karman’ın parti üyeliğinin de dondurulduğunu belirtti.
Parti’nin attığı adım, bazı çevrelerce ‘’muhalif” bazıları tarafından ise ‘’birleştirici” bir hamle olarak yorumlandı. Elbette muhalif olmak, Parti’nin ya görev dağılımı yaparak herkesle iletişim halinde olmasını gerektirecekti ya da uluslararası ilişkilerinde ve dış politikasında gerçekten bölünmüş bir tablo izlenimi vermesine sebep olacaktı. Ancak adımın birleştirici olarak okunması, Parti’nin kendisini bile aşan büyük projeyi gördüğünü ve Yemen için çözümün meşru yönetime destekten geçtiğini fark ettiğini gösteriyor.
Yemen Islah Partisi üst düzey yetkilileri yaptığı açıklamayla, Tevekkül Karman ile aynı siyasi çizgide yer alan diğer aktivistlerle de parti arasında bir bağlantı olmadığını vurguladı. Şarku’l Avsat’ın sosyal medya üzerinde faaliyet gösteren iki aktivistin, yani Yasin Temimi ve Halid Anisi’nin de bu isimlere dâhil olup olmadığı sorusuna yetkililer ‘’Bu ikisi de Parti’yi temsil etmiyor’’ cevabını verdi.
Yemen’deki bazı kesimle ülkedeki İhvan kanadını eleştirirken ‘’Katar’dan havalanan, Türkiye’de soluklanan’’ tanımlamasını yapıyor. Zira siyasetçi yazar Hani Meshur konuya ilişkin değerlendirmesinde, ‘’4 Ülkenin (Suudi Arabistan, Mısır, BAE ve Bahreyn) Katar’ı boykot kararı almasından sonra İhvan’ın söylemi değişti. Aynı şekilde 2014’ten bu yana Türkiye’de bulunan Yemen’in İhvan kanadı, bizzat Doha’nın finanse ettiği Televizyon kanalı ve gazeteler gibi elektronik platformlar üzerinden Yemen’deki İhvan gruplarına ülkeyi yönetme fırsatını değerlendirmeleri yönünde mesajlar gönderiyordu” dedi.
Doha, daha önce yaptığı açıklamalarda İhvan-ı Müslimin cemaatine finans desteği sağlamadığını belirtmiş ve bu bağlamda Katar Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdurrahman Al Sani, 17 Mayıs 2017 tarihinde Arab News ile yaptığı röportajda, ‘’Biz İhvan’a finans sağlamadık ve asla sağlamayız’’ ifadelerini kullanmıştı. Fakat bununla birlikte İhvan grubuna muhalif kesimlerin çoğu, konuyu tartışmanın gereksiz olduğunu, İhvan’ın söz konusu desteği aldığını ve ekonomi, medya ve siyasi anlamda kurumsal olsun veya ferdi olsun halen desteklendiğini savunuyorlar.
Meshur açıklamasının devamında ‘’Tevekkül Karman’ın liderliğini yaptığı Yemen’in İhvan kanadı, Katar ile Suudi Arabistan-BAE arasındaki sürtüşme devam ettikçe kötü niyetli teşebbüslerine asla son vermeyecek’’ifadelerini kullandı.
SEMT Araştırma ve İnceleme Merkezi’nde görev yapan siyasetçi yazar Abdullah Cüneyd yaptığı açıklamada ‘’Yemen’in siyasi tavrı kendine has politik ortamına dayanmaktadır. Siyasi güçlerin reformlarda etkili olduğunu göz önüne alırsak; Husi milislerin tasfiye edilmesinden sonra Sana kurtulursa Yemen’i sancılı bir siyasi geçiş süreci bekliyor olacak’’ dedi.
Reuters, geçen çarşamba günü yayınladığı haberinde Tevekkül Karman’ın son birkaç yıl Katar’da ikamet ettiğini, ardından da Türkiye’ye geçtiğini öne sürdü. Haberde, Karman’a Türkiye tarafından vatandaşlık verilmesinden sonra kendisini misafir eden ülkenin politikalarını savunmakla suçlandığı savunuldu.