Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Yemen ordusu, Taiz’de darbeci milislerin bulunduğu bölgeleri geri aldı | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Yemen ordusu, Husi milislerin, Taiz’in batısındaki Makbah yakınlarındaki köylere ve mezarlık bölgesine sızmaya yönelik girişimlerini engelledi.

Yemen Silahlı Kuvvetleri 26 Eylül’de yaptığı açıklamada, Yemen ordusunun Makbanah üssünün güneyindeki Kaide köyünü ve Tebab’ı kontrol altına aldığını, ordu ve milisleri arasındaki savaşların kuzeyden Kedha cephesine kadar genişlediğini açıklamıştı.

Kolera Salgını Azalıyor

Öte yandan, Yemen’de kolera vakaları sayısı önemli ölçüde azaldı. Kolera şikayeti oranının yüzde 9’a düştüğü bildirildi.

Suudi Arabistan UNICEF’in yardım çağrısında cevap veren ilk devletlerden biriydi. Kral Selman İnsani Yardım Merkezi 66,7 milyon dolarlık yardım sağlayarak Yemen’deki kolera salgınını % 99 oranında tedavi etmeyi başardı.

Raporlara göre veba salgını hala mevcut fakat önemli ölçüde geriledi. Kliniklere Ekim’in ikinci haftasında sadece 567 hasta veba şikayetiyle başvurdu. Örgüt kliniklerin çoğunun kapatılması çağrısında bulundu.

Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF) Örgütü Yemen yetkilisi Gassan Ebuşaar Hamir bölgesi gibi birçok bölgede yapılan laboratuvar testlerinin kültürlerinde herhangi bir kolera virüsüne rastlanmadığını açıkladı.

Ebuşaar, kolera vakalarının dikkatli bir şekilde izlenmesi gerektiğini, vakaların saptanması için yeteneklerin geliştirildiğini, zamanında uygulanan doğru tedavilerle hastaların iyileştirildiğini vurguladı.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) geçtiğimiz eylül ayında; 27 Nisan 2017’de hastalığın başlamasından bu yana 23 bölgeden 22’sinde kolera salgını yaşandığını, Hint okyanusundaki Sokotra’nın koleranın bulunmadığı tek bölge olduğunu açıklamıştı.

Yemen Başbakanı Ahmed Ubeyd bin Dağr, meşru hükümetin uluslararası insani yardım kuruluşlarının görevlerini kolaylaştırdığını ve onlara tüm desteği sağladığını vurguladı. Dağr, Yemen Hükümetinin ayrıca Aden, Mukalla ve Muha’daki bütün limanları insani yardımların karşılanması için hazırladığını ve yardımları ihtiyaç sahiplerine ulaştırdığını belirtti.

WHO, BM Misyonu’nun kolerayla ilgili üyeleriyle işbirliği içinde koleranın ortadan kaldırılmasıyla ilgili yeni bir strateji başlattığını açıkladı: 2030’a kadar uzanan küresel bir yol haritası. Bu yol haritasıyla kolera ölümlerinin 2030 yılına kadar yüzde 90 oranında azaltılması hedefleniyor.